advertentie
  • Schiedam
  • vervoer

Wethouder Hamerslag: ‘Verkeersaso’s welkom maar moeten zich gedragen’

Opnieuw werd er dinsdagavond in de Schiedamse gemeenteraad gesproken over de verkeersveiligheid op de Lange Nieuwstraat. Veel bewoners ervaren al langere tijd overlast door te hard rijdend verkeer. Volgens bewoonster Marjolein Sparla worden er regelmatig snelheden van 70 tot 80 kilometer per uur gehaald.

Wethouder Hamerslag: ‘Verkeersaso’s welkom maar moeten zich gedragen’
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 29 mei 2024 13:00

Het college van burgemeester en wethouders antwoordde op de vragen die eerder tijdens een vergadering al gesteld waren. Zo beweerde het college dat er geen meldingen binnen waren gekomen over het te hard rijden. “Er zijn wel degelijk meldingen gedaan”, spreekt Sparla tegen. “Ik heb zelf tussen 15 november en 15 mei minstens vijftien meldingen gedaan.”

Snelheid verlagen

De bezorgde buurtbewoonster verwijst naar de 150 straten in Rotterdam waar de snelheid is of wordt verlaagd naar dertig kilometer per uur. Volgens haar zou dat zorgen voor een waterbedeffect. Wethouder Frans Hamerslag zegt daarop dat er ook in Schiedam plannen zijn om de snelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur. “Daarvoor verwijs ik u naar het mobiliteitsplan. Op pagina 39 staat beschreven welke straten er van 50 naar 30 kilometer per uur gaan.” Daarbij geeft de wethouder wel aan dat er eerst gekeken moet worden naar de financiële haalbaarheid van dit plan.

De wethouder kreeg de vraag of er cijfers zijn die de problemen onderbouwen. Daarop antwoord hij dat er metingen zijn gedaan in de afgelopen vijf jaar. “Er wordt inderdaad te hard gereden. Uit metingen blijken pieken van zeventig kilometer per uur. Ook hebben er in de afgelopen jaar twintig ongevallen plaatsgevonden, waarvan vier slachtoffers in het ziekenhuis terecht kwamen. Verkeersaso’s zijn van harte welkom, maar ze moeten zich wel gedragen.”

‘De politie handhaaft’

Meerdere partijen zijn dinsdagavond van mening dat er gehandhaafd moet worden en dat de rol van de gemeente groter moet zijn. “Het handhaven ligt bij de politie. Als gemeente hebben we geen specifieke instrumenten om de boel aan te pakken, maar we voeren wel gesprekken met de politie. Zij bepalen uiteindelijk zelf waar te handhaven.”