advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Barbecueverbod in Schiedam? ‘Bewoners zijn het zat’

De overlast van barbecueënde mensen aan de Maasboulevard en in het Beatrixpark blijft de gemoederen bezighouden in de Schiedamse politiek. Voor raadslid Monique Rotteveel van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) is de maat vol en moet er een algeheel verbod komen met uitzondering van bepaalde plekken.

Wat er achterbleef an het barbecueën, foto: bewoner Maasboulevard
Wat er achterbleef an het barbecueën, foto: bewoner Maasboulevard
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 30 mei 2024 17:47

Na een eerder ingediend voorstel van LOS kwam de gemeente met mogelijkheden om de overlast terug te dringen, zoals het verbieden van het nuttigen van alcohol tot aan het verbieden van het stoken van een open vuur. Volgens Rotteveel zijn al deze oplossingen al geprobeerd. “We zijn al jaren bezig met dit probleem. Mensen die barbecueënde mensen aanspreken worden bedreigd. Hoe ver moet dit gaan?” Daarom stuurt het raadslid aan op een algeheel verbod op barbecueën in de stad, met uitzondering van bepaalde plekken en een meldplicht om in woonwijken te mogen barbecueën.

‘Iedereen pleurt het ernaast’

Andere raadsleden zijn het eens met LOS. “Nieuwe afvalbakken hebben geen nut, iedereen pleurt het ernaast, want dat is het”, vindt Jeroen Trouborst van Alles voor Schiedam. John Maris van Progressief Schiedam zegt liever geen algeheel verbod op het barbecueën te zijn, maar merkt op dat er geen andere oplossing is die wettelijk mogelijk is.

Toch is er ook veel tegenstand in de raadscommissie tegen het voorstel van Rotteveel. “Wij lezen de stappen die zijn genomen door het college. Zoals boomstammen en toiletvoorzieningen. Laten we het afwachten”, spreekt raadslid Furkan Kondu van DENK. Wouter Boender van de Partij van de Arbeid Schiedam sluit zich aan bij Kondu. “We zijn blij dat de burgemeester niet direct met een algeheel verbod komt.” Wel vraagt Boender zich af of er een oplossing is voor de problemen in het Beatrixpark en aan de Maasboulevard. Zelfstandig raadslid Annebeth Wilton woont zelf in de buurt van de Maasboulevard en hoort veel over de overlast in haar buurt. “Bewoners van de Havendijk en de Maasboulevard zijn het zat.”

‘Gedragsaanpassing’

Burgemeester Bergmann geeft aan dat er veel toezicht is en dat er proces verbalen worden uitgeschreven bij overtredingen. “De inzet is gericht op gedragsaanpassing van gebruikers.”  Een aanpassing van de wet kan volgens Bergmann in oktober plaatsvinden. Voor veel raadsleden komt dit te laat en hopen dat het voor aankomende zomer nog mogelijk is.