advertentie

Over de joodse arts die tijdens de oorlog onderdook in Vlaardingen

In Halte Hausdorff vertelt Trix van Bennekom het verhaal van David Hausdorff. Een joodse huisarts die zo bekend was in Rotterdam dat de tramhalte op de Kruiskade, waar hij zijn praktijk had, naar hem werd vernoemd. De arts dook in de oorlog noodgedwongen onder in Vlaardingen.

Markus Burger

door Markus Burger

zondag 02 juni 2024 23:15

Na jaren van archiefonderzoek onthult auteur Trix van Bennekom het boek aan een uitverkochte zaal in Rotterdamse boekwinkel Donner. Het werk, dat de geschiedenis van joods Rotterdam in kaart brengt vanuit de ogen van David Hausdorff, trekt een gevarieerd publiek. In de presentatie zelf wordt gesproken over de joodse cultuur, de geschiedenis en het belang van figuren als Hausdorff.

Het onderzoek dat Van Bennekom heeft gedaan was onder meer mede mogelijk gemaakt door het stadsarchief van Vlaardingen. In het boek gaat het veel over de Vlaardingse familie Ruigrok, die de familie Hausdorff heeft beschermd en geholpen. Ook andere bijzondere verhalen uit de Vlaardingse oorlogsgeschiedenis komen terug in het boek. Zo beschrijft de auteur een ziekenhuiskamer die werd gedeeld door de ondergedoken Hausdorff en de Vlaardingse burgemeester.

Halte Hausdorff is het derde werk van Trix van Bennekom. In haar boeken staat vaak een individueel verhaal op de voorgrond met de grote gebeurtenissen van de geschiedenis als decor.