advertentie

Schiedamse hond Senna rent landingsbaan op: 'Eerst in shock, nu lachen we erom'

De schrik zat er goed in toen Schiedamse hond Senna maandagavond plotseling de start- en landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport oprende. Vliegtuigen konden tijdelijk niet landen, maar gelukkig kreeg de marechaussee het dier te pakken. Inmiddels kunnen de Schiedamse baasjes van Senna er wel om lachen: "We hebben de marechaussee bedankt met een grote taart", vertellen zij aan Rijnmond.

foto: Rijnmond
foto: Rijnmond
redactie

door redactie

maandag 03 juni 2024 12:26

Of Senna vaker in de buurt van het vliegveld wandelt? "Nee", vertelt baasje Chérie, "wij laten haar altijd uit bij de Broekpolder in Vlaardingen, maar wij waren op vakantie. Ze logeerde bij een vriendin en werd ergens anders uitgelaten."

Haar vriendin kreeg de schik van haar leven toen Senna plotseling de benen nam. Op dat moment wandelde zij met haar en twee andere honden in een losloopgebied in de buurt van de luchthaven. "Zij voelde zich natuurlijk onwijs schuldig toen Senna weg was." Maar er was nu eenmaal niets aan te doen, meent Chérie: "Dat is het jachtinstinct van de hond. Als ze wat ruikt, bijvoorbeeld een konijn, dan is ze niet meer te stoppen."

Hond aangezien voor vos

In de buurt van het losloopgebied bevindt zich een hondenhotel. In de zoektocht naar Senna belde haar oppas dit hotel, met de vraag of medewerkers het dier hier hadden gesignaleerd. "Toen is verteld dat zij zelf niets hadden gezien, maar dat de marechaussee hen net ook al had gebeld."

b1416a09-d4a7-3bbe-bb1d-20b8802e07ed.jpg

© Rijnmond

De marechaussee zag de hond eerst aan voor een vos. "Het is ook een rode hond", vertelt Chérie lachend. "Maar dan wel drie keer zo groot." Al snel viel het kwartje: het was toch echt hond Senna die op het vliegveld was beland.

Twaalf man sterk

Volgens Niels van der Bruggen, bird controller bij Rotterdam Airport, wisten hij en zijn collega's in eerste instantie niet wat ze zagen toen Senna op de landingsbaan liep. Al vrij snel besloot het team in actie te komen. "We zijn er toen met zijn vijven achteraan gegaan met de auto, maar Senna had er flink de vaart in zitten. We reden er voor zo'n 5 kilometer achteraan."

Toen werd besloten om collega's van de luchthavenbrandweer in te schakelen. Zij zetten met zeven man sterk ook de achtervolging in. "Na een uur besloten we de auto's stop te zetten en gewoon de deur open te doen. Toen had Senna genoeg van al dat rennen en sprong ze er op eigen initiatief in."

Auto- en paspoortcontrole

"Pas na anderhalf uur wist mijn vriendin waar Senna was", vertelt Chérie. Daarna duurde het nog zo'n twee uur totdat zij de jachthond weer in haar armen kon sluiten. "Dat kwam door overleg tussen de marechaussee en faunabeheer."

Uiteindelijk mocht de hond weer worden opgehaald. "Toen mijn vriendin uit haar auto stapte om Senna op te halen, werd de auto doorzocht. Ook haar paspoort werd gecontroleerd." Maar niet voor niets: daarna waren hond en oppas weer herenigd.

Sokjes en honingzalf

Woensdagochtend kwamen Chérie en haar partner Frans weer huis. "Senna was toen wel nog wat van slag. Ze moet er vast zelf ook van zijn geschrokken." Wel bleef de schade beperkt. "Ze heeft alleen wat schaafwonden en een sneetje in haar achterpoten, in de kussentjes." Waardoor dat precies is gekomen, is onduidelijk. "Wie weet lag er toch iets op het asfalt, of gebeurde het toen ze haar probeerden weg te krijgen van het terrein."

7637d13b-03f0-33c3-9193-ca4e4dffbb36.jpg

© Rijnmond

Inmiddels is Senna weer bijgekomen en maakt ze het goed. "Tijdens het wandelen draagt ze sokjes en elke avond smeren we wat honingzalf op haar wonden. Dan herstelt ze snel weer."

Taart met een boodschap

Chérie is opgelucht. "Gelukkig is er uiteindelijk niets ernstigs gebeurd." Als dank voor de redding verrasten Chérie en Frans de marechaussee na het incident met een grote taart. Mét, als aandenken, een grote foto van Senna erop. De taart was vooral ook bedoeld namens Senna zelf, blijkt uit de tekst die erop staat: "Sorry voor het ongemak, ik zal het nooit meer doen."

f80897dc-83bb-36ea-a32a-f6bfa2045eeb.jpg

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.