advertentie

Pleegmeisje Vlaardingen buiten direct levensgevaar, toestand wel zorgelijk

Het 10-jarig meisje uit Vlaardingen dat twee weken geleden met ernstige verwondingen in het ziekenhuis werd opgenomen is buiten levensgevaar. Dat meldt de Stichting William Schrikker, die de voogdij heeft over het kind.

foto: Siebe van der Ende
foto: Siebe van der Ende
redactie

door redactie

dinsdag 04 juni 2024 09:11

Eerder vreesde burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen voor het leven van het meisje. Bij het televisieprogramma Op1 uitte hij zijn zorgen hierover. Wel blijft de situatie rondom het kind 'nog steeds zorgelijk' en ook in de komende periode blijft intensieve medische zorg noodzakelijk'.

De biologische moeder heeft via de media moeten horen dat haar dochter niet langer in levensgevaar verkeert, laat Namens de Familie in een reactie weten. Deze organisatie treedt voor de haar op als tussenpersoon naar de pers.

"Het is voor de moeder belangrijk dit soort medische info sneller en rechtstreeks van de behandelend arts te krijgen", stelt de organisatie. "Er wordt nu in de media gecommuniceerd en te weinig met de moeder zelf."

Dat de arts geen rechtstreeks contact opneemt met de moeder komt doordat zij geen ouderlijk gezag meer heeft over het meisje. Aanspreekpunt is, vanwege de voogdij, de William Schrikker Stichting. Het meisje zou bij haar biologische moeder getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Ook zou de moeder veel drinken en cannabis gebruiken. De moeder heeft dit ontkend.

Poging doodslag

Hulpverleners vonden dat de vrouw haar twee dochters geen veilig en stabiel thuis kon bieden. Daarom werden de kinderen in november 2021 met spoed uit huis geplaatst. Sinds maart 2022 woonden het 10-jarige meisje en haar zeven jaar jongere zusje in Vlaardingen bij de pleegouders Daisy en John. Zij zitten nu vast op verdenking van poging doodslag, vrijheidsberoving en zware mishandeling van het oudste kind.

Afgelopen weekend werden ruiten van hun huis in de Madoerastraat ingegooid. Het huis is door de politie aangemerkt als plaats delict. De buurt ergert zich intussen aan de vele 'ramptoeristen' die naar het huis komen.

Pleegouders 'liefdevol en zorgzaam'

Ondanks twijfels over hun geschiktheid werden de pleegouders van het meisje in december vorig jaar nog als 'liefdevol en zorgzaam' omschreven. Dat gebeurde door de Raad voor de Kinderbescherming, tijdens een zitting op de rechtbank in Rotterdam, blijkt uit stukken.

Buurtbewoners melden dat er al langer vermoedens waren van mishandeling en verwaarlozing. Het meisje zelf zou daar ook tevergeefs over aan de bel hebben getrokken.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.