advertentie

‘Hoe vaak moeten kwetsbaarsten hulp vragen?': Schiedamse gemeenteraad spreekt over Vlaardings pleegmeisje

In de Schiedamse gemeenteraad rijst de vraag wat er in Vlaardingen is misgegaan rond het 10-jarige pleegmeisje. Ook roept het vragen op over hoe dit in de regio te voorkomen. Nu handelen of eerst het onderzoek afwachten, daarover heerst onenigheid in de gemeenteraad. 

 

‘Hoe vaak moeten kwetsbaarsten hulp vragen?': Schiedamse gemeenteraad spreekt over Vlaardings pleegmeisje
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 04 juni 2024 23:18

Het Vlaardingse pleegmeisje zou mishandeld zijn door haar pleegouders en ligt nog steeds in het ziekenhuis. 

“Hoe vaak moeten de kwetsbaarsten om hulp vragen? Humeyra, het Maasmeisje en nu het Vlaardingse meisje vroegen om hulp. Zijn wij bereid als raad om voor een beter beleid bij Veilig Thuis te zorgen, zodat ze beter reageren”, vraagt raadslid Annebeth Wilton zich af. Een onderzoek duurt volgens haar één tot twee jaar en dat is te lang. 

Onderzoek afwachten

Meerdere partijen roepen tijdens de gemeenteraad op om toch eerst het onderzoek af te wachten. “We moeten de onderzoeken afwachten, maar dat betekent niet dat we geen kritische analyse moeten doen”, vertelt Marvin Janssen van Alles voor Schiedam. Jessie Silva van de Partij van de Arbeid vindt het op dit moment lastig om conclusies te trekken op het functioneren van betrokken organisaties.  

Met een diepe zucht opent wethouder Kahramanoglu zijn beantwoording op vragen van raadsleden. “Een kritische houding is er zeer zeker. Daarnaast moeten we wachten op de resultaten van het onderzoek. In Vlaardingen is een communicatienetwerk opgezet.” Ook wordt er volgens hem continu gewerkt om dingen die niet goed gaan te verbeteren.

“Landelijk overlijdt er elke week een kind, waarom moeten wij afwachten”, vraagt Ingrid Coenradie van Progressief Schiedam zich af over het geweld. “We moeten aan Schiedammers laten zien waar en hoe er gemeld kan worden”, vindt zij. Volgens Wilton moet er nu al ingezet worden om de communicatie tussen de zorgpartners te verbeteren. Ze is bang dat bij afwachting van het onderzoek de zaak uiteindelijk in de doofpot verdwijnt. “Een open gesprek voeren is van grote betekenis”, vult Carlien Schoondermark van GroenLinks aan. “Als daar behoefte aan is, dan kunnen wij dat regelen”, sluit de wethouder zijn betoog af.