advertentie

De week van de jonge mantelzorger: ‘Jongeren weten niet beter’

“Niet alleen deze week, maar eigenlijk is het altijd belangrijk om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers”, zegt Laura Blom. Zij is mantelzorgadviseur en vertelt over het belang van jonge mantelzorgers. Deze week is het de week van de jonge mantelzorger en worden er, ook in Vlaardingen, verschillende activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor hen.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 05 juni 2024 11:38

“Jonge mantelzorgers hebben dan ineens te maken met bijvoorbeeld allerlei huishoudelijke taken”, geeft Laura aan. “Daardoor blijft de thuissituatie op orde en hebben ze niet eens in de gaten hoe belangrijk het werk is dat zij doen.” Daarbij vertelt Laura dat vaak in dat soort situaties schoolwerk of sporten er bij in schiet. “We geven op scholen vaak gastlessen om ook bij docenten meer duidelijkheid te geven over de situatie van sommige jongeren."

‘Je weet niet beter’

Mies Hemmes, ook mantelzorgadviseur bij Minters, vertelt dat sommige jongeren al mantelzorger zijn zonder dat zij dat doorhebben. “Bijvoorbeeld als je broertje autisme heeft dan is dat gewoon jou gezinssituatie en weet je niet beter, totdat je ouder wordt en erachter komt dat het anders is dan bij leeftijdsgenoten.”

Ook ziet Mies dat veel jonge mantelzorgers hun situatie erop moeten aanpassen. Zo kunnen ze niet, net als leeftijdsgenootjes, zomaar mensen uitnodigen. Ze moeten altijd rekening houden met de persoon waar zij voor zorgen.

Minters Mantelzorg probeert die bewustwording al vroeg onder de aandacht te brengen. Dat proberen ze door onder andere de gastlessen op scholen en activiteiten zoals die deze week worden georganiseerd.