advertentie
  • Vlaardingen

735 jaar geleden bouwden monniken een dijk, sindsdien hebben we droge voeten

Het Hoogheemraadschap van Delfland bestaat 735 jaar en zorgt sindsdien voor droge voeten in onder andere Schiedam en Vlaardingen. De taken van het Hoogheemraadschap zijn in al die jaren wel volledig veranderd. Onder andere zijn afvalwaterzuivering en een goede waterkwaliteit nu ook van groot belang.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 05 juni 2024 12:13

“Het begon hier op de Maassluissedijk”, vertelt dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland. “In de twaalfde eeuw hebben monniken deze Maassluissedijk aangelegd. Zo zijn steden als Vlaardingen ontstaan. Een tijd daarna, in de dertiende eeuw heeft Graaf Floris besloten om de schaal te vergroten en richtte hij het Hoogheemraadschap van Delfland op.” Op dit moment heeft de Maassluissedijk geen functie meer om water tegen te houden, dat wordt nu gedaan door de Delflandsedijk, vertelt Daverveldt.

‘Delfland is een badkuip’

735 jaar geleden kon het water vrij aflopen naar de Maas, maar na het onttrekken van water uit het gebied zakte de bodem in. Steeds nieuwere technieken maakten het mogelijk om het water weg te pompen. “Delfland is eigenlijk een soort badkuip waar het water niet uit kon. Toen kwamen de molens, die hielpen om dat overtollige water weg te pompen. Nu gebeurt dat door de gemalen”, legt Daverveldt uit.

Ter ere van het 735 jarig bestaan worden er lezingen en cursussen gehouden over de taak van het Hoogheemraadschap. “Het waterbeheer in Nederland is best goed geregeld, daarom is het voor veel inwoners vanzelfsprekend. Wij vinden het belangrijk dat inwoners zich beter realiseren wat het waterschap doet en waarvoor zij betalen.”