advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Grote zorgen in Schiedam en Vlaardingen over btw-verhoging: ‘Maakt veel kapot’

Duurdere abonnementen op de sportschool, heel wat euro’s boven op een kaartje voor het theater of studieboeken die niet meer te betalen zijn. Als het aan de formerende partijen ligt, is dat wat er straks gaat gebeuren in 2026 en dat geldt dus ook in Schiedam en Vlaardingen. De zorgen zijn groot.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 06 juni 2024 10:47

In het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen PVV, VVD, BBB en NSC staat dat het btw-tarief voor overnachtingen en culturele goederen en diensten vanaf 2026 stijgt van 9 naar 21 procent. “Het is echt korte termijn denken,” zegt Rob Roos, directeur van Theater aan de Schie.

Roos is bang dat deze verhoging vergaande gevolgen met zich meebrengt. “Eerdere btw-verhogingen hebben geleid tot minder bezoek. En je maakt theaterbezoek hierdoor minder toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee.” Ook Renske Verbeek, directeur van zowel De Kroepoekfabriek als de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen, maakt zich zorgen. “Ik denk dat dit vergaande gevolgen heeft voor niet alleen ons, maar voor de hele economie.”

Naast de theaters in Schiedam en Vlaardingen, maken ook de lokale ondernemers zich zorgen. Volgens Annette Jongen, eigenares van het Schiedams Boekhuis, heeft dit gevolgen voor iedereen. “Alle boeken worden duurder, dus ook studieboeken, romans, kookboeken en die hogere kosten moeten wij doorberekenen aan onze klanten, wij vinden het belachelijk.”

Arthur den Hamer, eigenaar van Sportinstituut Schiedam is iets minder sceptisch, maar ook hij uit zijn zorgen. “Gaan mensen minder sporten, als alles duurder wordt? Ik ben daar niet bang voor, maar de verhoging van de btw is niet verstandig.”

En ook de bewoners zetten hun vraagtekens bij het hoofdlijnenakkoord. “Bewoners blijven hetzelfde inkomen hebben, de armoede is al heel groot, dus alsjeblieft niet doen.” Twee andere bewoners geven aan de plannen jammer te vinden. “Ik vind dit heel erg, dan kunnen we niet zoveel meer. En met name voor de mensen die het niet breed hebben, is dit erg jammer.”