advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen
  • dossier pleegmeisje

Ook met 25 jaar jeugdzorgervaring is het verhaal van het pleegmeisje onbegrijpelijk en afgrijselijk

Voor Thea Bastiaansen is de jeugdzorg extreem bekend terrein. 25 jaar liep ze daar rond. Na al die jaren snapt zij niet hoe de situatie rondom het tienjarig meisje uit Vlaardingen, dat mishandeld zou worden door haar pleegouders, zo heeft kunnen ontsporen. “Hoe is dit mogelijk? Ik begrijp het niet. Het is afgrijselijk.”

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 06 juni 2024 16:59

Thea werkte niet direct in de pleegzorg, maar liep ooit een dagje mee met de screening van een pleeggezin. “Om te kijken of ik dat misschien ook leuk zou vinden. Maar het leek me niks, omdat er zoveel gevraagd werd. Bij wijze van spreken hoe vaak ze hun toilet schoonmaakten per week.” Zij heeft de screening van pleeggezinnen ervaren als een enorm intensief en voorzichtig proces. “Dat is mijn ervaring, die screening zou heel intens moeten zijn.”

“Of het zijn mensen binnen het netwerk, dan is de screening minder heftig”, aldus Thea. Buurtbewoners vertellen aan Twee dat de pleegouders geen bekenden waren van de biologische moeder. Waar het wel mis is gegaan blijft gissen. Volgens Thea zijn er twee partijen die de kwestie voor de rechter kunnen krijgen. “De raad voor de kinderbescherming of de gezinsvoogd die bij het meisje betrokken is.” Eind december 2023 werd een verzoek van de biologische moeder om het meisje weg te halen bij het pleeggezin afgewezen door de rechter.

Blijf melden

Volgens velen zouden er flink wat meldingen gedaan zijn over de situatie van dit tienjarige meisje. Dat hier op het oog niks mee is gedaan moet volgens Thea geen reden zijn om te stoppen met het melden. “Blijf melden! Ook al wordt er niks mee gedaan. Het wordt namelijk wel opgeschreven. Ze gaan dit nu allemaal uitzoeken, dus dan komt dat wel naar boven. Het is echt wel belangrijk dat mensen blijven melden.”