advertentie
  • Vlaardingen
  • rechtspraak
  • dossier loodgieter

Van Uffelen en gezin willen naar huis: ‘Regelmatig moet Ron in de auto slapen’

“Volle bak om het zo maar te zeggen”, opent de rechter het drukbezochte kort geding tussen loodgieter Ron van Uffelen en de gemeente Vlaardingen op 6 juni. De Vlaardingse loodgieter is al 25 keer doelwit geweest van (pogingen tot) aanslagen, waarvan veertien keer bij zijn woonhuis. Voor de veiligheid van de buurt werd de woning in december gesloten door burgemeester Wijbenga.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 06 juni 2024 19:38

Volgens de advocaat van de gemeente is de basis waarop de woning gesloten is puur om ‘ordeverstoringen’ in de wijk tegen te houden. Hij legt uit dat er een tweestrijd is in de stad tussen mensen die vinden dat Van Uffelen terug mag en mensen die nog steeds heel bang zijn.

De advocaat van Van Uffelen betwijfelt de basis waarop de woning is gesloten en vindt dat er minder ingrijpende maatregelen zijn om voor een veilige situatie te zorgen. “Het welbekende witte huisje voor de deur”, haalt de advocaat aan. Dit is een politiepost waaruit bedreigde mensen worden beveiligd. Volgens de advocaat van de gemeente kan door de gemeente in deze zaak geen beslissing over genomen worden, maar ligt dit bij de politie.

De advocaat van de loodgieter legt uit dat de politie op dit moment geen reden ziet om het huis van Van Uffelen met een ‘wit huisje’ te beveiligen en dat de woning veilig is. “Meneer Van Uffelen heeft zijn pand zo laten beveiligen dat hij weet dat hij er veilig kan wonen.” Zo’n politiepost zou volgens de advocaat wel kunnen bijdragen aan de veiligheid in de buurt.

‘Overnachten in leegstaand kantoorpand’

De vrouw van Van Uffelen zegt te zien dat het niet hebben van een veilig thuis zijn tol eist op haar kinderen. “Ik zie mijn jongste zoon vlak worden. Mijn oudste zoon staat meerdere malen per week met heimwee aan bed. Zijn brugklasjaar is verpest. Wij hebben bij familie, in hotels en een leegstand kantoorpand overnacht.” De gemeente maakt de situatie volgens mevrouw Van Uffelen alleen maar erger voor het gezin. De advocaat vult aan. “Ze zijn uitgeput. In feite zijn onze cliënten dakloos. Regelmatig moet Ron in een auto slapen.”

De familie vindt dat de gemeente koud is en dat er bij het besluit om de woning op slot te zetten niet naar hun kinderen is gekeken. “Er wordt uiteraard gekeken naar de positie van de kinderen”, vertelt de advocaat van de gemeente. “Uiteindelijk moet een burgemeester verantwoorde keuzes maken en als het verantwoord zou zijn om de kinderen terug te plaatsen zou de burgemeester dat meteen doen. De burgemeester wil geen kinderen op straat. Maar op dit moment is de situatie dermate onveilig dat het niet veilig wordt gevonden om terug te keren naar de woning.”

'Burgemeester criminaliseert'

“De burgemeester ziet meneer Van Uffelen als iemand met een criminele achtergrond. Het is duidelijk dat de burgemeester mijn cliënt criminaliseert”, spreekt de advocaat van Van Uffelen al staand in de rechtbank. De advocaat vindt dat de loodgieter fundamentele rechten, zoals vrijheid en bescherming van de overheid niet krijgt.  

De rechter moet over de zaak nadenken. Binnen twee weken doet zij uitspraak; dan wordt duidelijk of Ron van Uffelen met zijn gezin terug mag naar het huis aan de Gretha Hofstralaan.