advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Leefstijlverandering nodig om hartfalen te voorkomen in Schiedam en Vlaardingen

In het Franciscus Gasthuis in Rotterdam komen regelmatig patiënten uit Vlaardingen en Schiedam die last hebben van hartfalen. Vaak zonder dat ze het weten of in een fase waarin het lastig te behandelen is. Daarom is het ziekenhuis een samenwerking gestart waarbij ze vroegtijdig onderzoek doen en kunnen monitoren of doorverwijzen naar leefstijlcoaches.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

vrijdag 07 juni 2024 15:50

“Het is nodig om het onder de aandacht te brengen,” aldus cardioloog Bas van Dalen. Uit onderzoek van de Hartstichting Nederland blijkt dat slechts een op de vijf mensen weet wat hartfalen precies is. Van Dalen benadrukt de ernst van de situatie: “Hartfalen is een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart niet meer goed is, waardoor mensen bijvoorbeeld eerder moe zijn of kortademig worden.  We zien het steeds vaker en als patiënten het hebben brengt het grote problemen met zich mee, je kan er zelfs aan overlijden.”

Het is te voorkomen

Arts leefstijl Ellen Rouwet zegt dat hartfalen te voorkomen is, mits je er snel bij bent en onderliggende factoren aanpakt. “Een slechte leefstijl zorgt ervoor dat mensen met hartfalen te maken krijgen. Belangrijk is dat mensen hun leven zo inrichten dat ze de kans op hartfalen zoveel mogelijk inperken.” Volgens leefstijlcoach Evelyne Hurkmans kan dat door het eetpatroon aan te passen, meer te bewegen en is het belangrijk om niet in oude patronen terug te vallen.  

Onderzoek in het ziekenhuis

Als patiënten toch denken last te hebben van kwalen die passen bij hartfalen, kunnen ze in het ziekenhuis een onderzoek doen. “Als we een afwijking zien, is dat voor ons een signaal om in te grijpen,” zegt hartfalenverpleegkundige Sandra van Toorn. Toch hoopt Van Dalen dat de focus verschuift naar preventie, waarbij zoveel mogelijk mensen bij de leefstijlcoaches terecht komen en minder mensen naar het ziekenhuis hoeven te komen.