advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Donkere financiële wolken pakken zich samen boven Schiedam: bezuinigingen onderweg

De gemeente Schiedam heeft de Zomernota gepresenteerd, een Zomernota vol rode cijfers. Het voorlopige tekort voor 2025 is 14,4 miljoen euro. In de drie jaren daarna loopt dit op naar meer dan 26 miljoen euro. Het tekort zal opgelost moeten worden en de gevolgen zullen waarschijnlijk door de Schiedammers worden gevoeld.

Foto: Twee
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 07 juni 2024 16:25

De voornaamste reden van het tekort is volgens wethouder Financiën Antoinette Laan helder. “Vanaf 2026 krijgen wij wel tussen de 12 en 15 miljoen euro minder per jaar vanuit het Rijk. Dat is een enorme opgave, want alles wordt duurder. Het kabinet geeft ons minder geld en verwacht dat we dat financiële gat zelf dichten.” Los van een kleinere rijksbijdrage legt de wethouder niet uit waar de andere elf tot veertien miljoen euro van het tekort vandaan komt.

Wettelijke taken niet uitvoeren

Een groot financieel tekort betekent dat er maatregelen moeten worden getroffen. “We zetten in op het verminderen van de uitgaven en het verhogen van de inkomsten”, aldus wethouder Laan. De gemeente wil vijf miljoen euro per jaar besparen op de gemeentelijke organisatie, door middel van ‘gerichte bezuinigingen’. “Het betekent het stoppen en afschalen van taken, het openbreken van bestaande afspraken en contracten en het niet invullen van vacatures”, zo valt te lezen.

Een andere vier miljoen euro moet worden goedgemaakt door bezuinigingen bij de gemeenschappelijke regelingen. In deze regelingen wordt bijvoorbeeld de jeugdzorg, wet maatschappelijke ondersteuning en het vervoer geregeld. Schiedam wil in gesprek gaan met de betrokken partijen om mogelijke bezuinigingen en gevolgen te onderzoeken. Het is onduidelijk hoe andere gemeenten binnen de regelingen hier tegenaan kijken.

Het grootste deel, maar liefst 17,5 miljoen euro per jaar, moet worden opgebracht door ‘in te grijpen op wettelijke taken’. De gemeente wil minder uitgeven aan de wettelijke taken vanuit het Rijk, omdat het minder geld krijgt vanuit het Rijk. De gemeente zegt niet teveel te willen snijden in de categorieën wonen, armoede, inclusie en schonere stad. Ook wil het niets doen aan de ‘autonome taken’, dit lijkt te duiden op bijvoorbeeld openbare orde, veiligheid, sport en cultuur. Het is onduidelijk waar de gemeente het geld wél vandaan wil halen.

‘Ingrijpende keuzes’

De toekomstige bezuinigingsmaatregelen bestaan uit afgeronde getallen. Dit duidt erop dat dit eerste ideeën zijn en dat de concrete oplossing van het financiële probleem nog moet worden ontwikkeld. De gemeente zegt dat het ‘noodzakelijk is om ingrijpende keuzes te maken’. De wethouder stelt dat zij er alles aan wil doen om te zorgen dat het welzijn van de Schiedammers en leefbaarheid in de stad niet zal worden aangetast.

Enkele raadsleden zagen het aankomen en zijn nog enigszins gerustgesteld. Andere raadsleden maken zich ernstige zorgen, ook omdat zij denken dat de voorlopig voorgestelde maatregelen niet genoeg zullen zijn en teveel impact zullen hebben. De gemeenteraad zal deze financiële stukken op dinsdag 9 juli bespreken.