advertentie
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen

Vader Ian Maatsen brengt voetbalspullen naar Dortmund voor het EK

Edward Maatsen, de vader van profvoetballer Ian Maatsen is vanochtend vroeg  de auto ingestapt om de voetbalspullen van zijn zoon naar Dortmund te brengen. De profvoetballer, die in mei nog af viel voor de voorselectie, is nu toch opgeroepen om mee te spelen met het EK, meldt Rijnmond.

Vader Ian Maatsen brengt voetbalspullen naar Dortmund voor het EK
Foto: Edward Maatsen
redactie

door redactie

dinsdag 11 juni 2024 14:13

Ian Maatsen hoort het goede nieuws vanaf zijn vakantiebestemming op Griekenland. Door dit nieuws breekt hij halsoverkop zijn vakantie af.  Elf dagen eerder speelde Maatsen met Borussia Dortmund de finale van de Champions League tegen Real Madrid.

Vol trots zien ouders Edward en Wendy een 'heel mooie wedstrijd', die Dortmund wel verliest. Vlak voor de beslissende 2-0 gaat Ian in de fout. "Ook fouten maken hoort bij de sport", zegt vader Edward. "Hij was teleurgesteld, maar we hebben hem meteen opgekrikt. Kijk wat hij op deze leeftijd al heeft bereikt, wie doet hem dit nou na?"

Vlucht van Griekenland naar Dortmund

Op een boot bij het Griekse Mykonos krijgt Ian een telefoontje. Of hij als een speer naar Duitsland kan komen, als vervanger van geblesseerde Frenkie de Jong in de EK-selectie van het Nederlands elftal. Hij twijfelt geen moment.

"Ian wilde eerst naar Nederland komen, maar dat leek ons geen goed idee", vertelt Edward Maatsen. Terwijl zijn zoon vanuit Griekenland naar Dortmund vliegt, rijden hij en zijn vrouw vanuit Vlaardingen richting het westen van Duitsland. In de kofferbak liggen onder meer voetbalschoenen, de Oranje-koffer en nog wat privé-spullen van Ian.

Na een reis van drie uur en vijf minuten zien ze Ian in zijn appartement, dat hij nog had als speler van Dortmund. Veel tijd is er niet, Ian pakt zijn spullen en moet meteen richting Wolfsburg. Daar, op zo'n drie uur rijden van Dortmund, heeft het Nederlands elftal de komende EK-weken haar basiskamp opgeslagen.

9b885ba3 5e6e 3f93 9990 10c09c45db70
Foto: Edward Maatsen

Familie

Waar zoon Ian gaat, gaan zijn ouders. Zij weten dus maar al te goed hoe het is om hun zoon te volgen in Duitsland. Al zal dat tijdens een Europees Kampioenschap misschien niet zo makkelijk gaan als tijdens een regulier voetbalseizoen bij Borussia Dortmund. "Er zullen altijd momenten komen dat er tijd voor familie is", zegt Edward. "Vanuit Jong Oranje weten we dat je als familielid altijd wel betrokken wordt."

"Hij weet in ieder geval dat wij er voor hem zijn. We hebben hem nooit in de steek gelaten. Het voelt voor hem vertrouwd dat wij in de buurt zijn."

Net als zijn ouders heeft Ian Maatsen alleen nog ervaring bij Jong Oranje. Minuten maken in het 'grote' Oranje deed hij nog niet. De komende weken gaat hij misschien zijn debuut maken. En dan meteen op een eindtoernooi. "Dat zou wel een cadeautje zijn", zegt Edward. "Hij heeft bijna alle jeugdelftallen van Oranje doorlopen, dus het is niet een enorme verrassing dat hij nu bij het grote Oranje zit. Leuk voor ons, goed voor zijn cv."

"Dit is het ultieme, maar hij heeft zijn debuut nog niet gemaakt", vervolgt vader Maatsen. "Daar zal hij hard voor moeten werken. Hij moet zichzelf blijven triggeren om op dit niveau te blijven. En dat op deze leeftijd al kunnen, is niet makkelijk. Dat geldt ook voor jongens als Ryan Gravenberch en Brian Brobbey (beiden net als Ian Maatsen 22 jaar, red.)."

"Dit EK is de kers op de taart voor die jonge jongens. Je bent als ouder supertrots en doet er alles aan om het in goede banen te leiden en alles eromheen zo stabiel mogelijk te houden."

7802875d 8fd9 3aaa aedc f93d581b65df

Foto: Edward Maatsen

Jeugd van Feyenoord en Sparta

Op het cv van Ian Maatsen prijkt alweer bijna zes jaar Chelsea, dat hem tussendoor uitleende aan Charlton Athletic, Coventry City, Burnley en dus Borussia Dortmund. Daarvoor speelde hij onder meer in de jeugd van Feyenoord en Sparta. "In de zes jaar bij Chelsea heeft hij veel pieken en dalen meegemaakt, maar daarin is er wel veel vooruitgang geweest", aldus Edward.

"Wij hebben hem als ouders altijd zo goed mogelijk proberen voor te bereiden. Je moet voorbereid zijn als je de top wil halen. Daar hebben we constant op gehamerd. Er zal altijd een minder moment komen, maar daar moet je mee dealen. Zorg dat je je goed voorbereid, logisch nadenkt en de wil hebt om het uit te voeren."

De carrière van zoon Ian maakt vader Edward hoorbaar trots. Maar, "de eindbestemming is nog niet bereikt. Het is een reis. We zijn er nog niet. We doen er alles voor om de droom te verwezenlijken." Die droom is de wereldtop halen. En dat is met een Champions League-finale en straks ook een EK stiekem best al een beetje gelukt.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond