advertentie

Piepjonge verdachte van overval juwelier Schiedam mag niet naar huis

Op klaarlichte dag rennen drie mannen met bivakmuts de juwelierszaak Verkade op de Hoogstraat binnen. Het personeel wordt gedwongen op de grond te liggen terwijl de overvallers schreeuwen: "Naar achteren, lever je telefoons in!" Ze richten daarbij wapens op het personeel. De overvallers beginnen met hamers op de vitrines te slaan en vullen hun zakken met juwelen, armbanden en horloges. Een personeelslid weet snel de noodknop in te drukken, waardoor de mannen op de vlucht slaan en alles binnen twee minuten voorbij lijkt te zijn. De politie arriveert en start een klopjacht. 

Bron: Twee
Bron: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 11 juni 2024 20:43

Niet lang daarna worden wapens aangetroffen in het huis van de oma van Danilo Da S. Hij wordt gearresteerd en gevangengezet. In tegenstelling tot zijn minderjarige medeverdachte is hij net twee maanden achttien geworden, wat betekent dat hij als volwassene kan worden vervolgd.

Op 11 juni stond hij terecht bij de Rechtbank van Rotterdam. Hij wordt namelijk verdacht van medeplichtigheid aan de overval, het bezit van meerdere wapens, kogelpatronen en het stelen van horloges, armbanden en kettingen van Juwelier Verkade in Schiedam. Een overval die hij volgens de politie samen met vier medeverdachten zou hebben gepleegd op 29 februari 2024. 

Onvoldoende bewijs

Maar de advocaat van Danilo vindt dat zijn voorarrest moet worden opgeheven. "Mijn cliënt kan niet als verdachte van de overval worden beschouwd, omdat hij er simpelweg niet bij was." Ook vindt de advocaat dat de buit die bij Danilo is aangetroffen en het DNA op de wapens onvoldoende is. "We moeten echt kijken naar de rol van mijn cliënt, niet naar de rol die het OM hem toeschrijft."

Hij moet naar school!

De persoonlijke omstandigheden van Danilo zijn volgens de advocaat ook een reden voor vrijlating. "De gevangenis is voor zo’n jonge verdachte onprettig. Hij trekt zich veel terug en is druk bezig met inschrijven voor een opleiding, maar kan zijn e-mails niet openen omdat hij vastzit. Hij moet naar school, niet in de gevangenis zitten."

Jeugd- of volwassenrecht? 

Daarnaast wil de advocaat dat er opnieuw wordt gekeken naar of Danilo via het jeugd- of volwassenstrafrecht wordt berecht. Degene die het onderzoek naar Danilo zou hebben gedaan, legt volgens de advocaat te veel nadruk op de volwassenheid van het feit. "Wij vinden dat onvoldoende onderbouwd." Kortom, de advocaat eist een nieuwe rapporteur en onmiddellijke schorsing van de hechtenis.

Geschokte rechtsorde 

De Officier van Justitie ziet dat anders. "Er is voldoende jurisprudentie die stelt dat je niet lijfelijk aanwezig hoeft te zijn om medeplichtig te zijn." Ook zegt de Officier van Justitie dat de kans op herhaling aanwezig is en begrijpt de Ovj dat een penitentiaire inrichting zwaar is op jonge leeftijd, maar dat, dat geen reden is voor schorsing. Daarnaast blijkt uit het rapport dat de verdachte geen kinderlijk gedrag vertoont. Het openbaar ministerie verzoekt daarom het voorarrest te handhaven en niet opnieuw rapportage te doen voor jeugdstrafrecht.

Na enig overleg beslist de rechtbank dat de verdachte niet naar huis mag. "U zit vast voor een gewapende overval op een juwelier. Of u daarbij was of niet, de rechtsorde is daardoor geschokt. De kans op herhaling is aanwezig en uw persoonlijk belang weegt niet op tegen een schorsing." De rechtbank wil de inhoudelijke behandeling zo snel mogelijk uitvoeren en wijst herziening van de rapportage af.

Ten slotte vraagt de rechtbank aan de juwelier, die ook in de zaal aanwezig is, wat hij ervan vindt. De juwelier knikt bedachtzaam en zegt dat hij er nog even over na moet denken. 

De inhoudelijke behandeling is gepland op 18 juli in Dordrecht. Afhankelijk van of de advocaat van Danilo dan kan.