advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Wat wil het nieuwe kabinet met zonnepanelen? Vlaardings bedrijf vreest het ergste

Het nieuwe kabinet wil af van de regeling die ervoor zorgt dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze terug leveren aan het net, ook wel bekend als de salderingsregeling. Maar die plannen leiden tot zorgen bij mensen die zonnepanelen hebben. En daardoor automatisch ook bij de bedrijven, zoals zonnepaneleninstallateur Bob Meulendijk uit Vlaardingen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 12 juni 2024 18:34

Over de afschaffing van de salderingsregeling is veel onduidelijkheid ontstaan, waardoor steeds minder mensen zonnepanelen willen. Meulendijk legt uit dat veel mensen nu denken dat ze met zonnepanelen straks helemaal niets meer kunnen verdienen. Maar dat is een misverstand, zegt hij.

“Je verdient er nog steeds aan, alleen minder en er zijn allerlei manieren om je stroom goed op te slaan”, zegt Meulendijk, die denkt dat het misverstand voortkomt uit onwetendheid. En die onwetendheid wordt volgens hem versterkt door slechte communicatie vanuit de overheid.

De zorgen van Meulendijk gaan verder dan alleen de inkomsten uit zonnepanelen. Hij is bang dat, zonder duidelijke informatie en richtlijnen van de overheid, de zonnepanelenmarkt volledig kan instorten. “Als de markt instort, verdwijnen lokale bedrijven en heeft de klant niemand meer om op terug te vallen,” legt Meulendijk uit.

“Als dit niet bijgesteld wordt, kunnen we rustig stellen dat de particuliere sector helemaal doodbloedt.”, zegt Meulendijk. “Dan is het gewoon klaar. En ga ik ook sluiten. Dan is het voor mij ook klaar. Zo ernstig is het.”