advertentie

Parkeerboete voor bejaarde komt als boemerang terug bij gemeente

Wat begon als een boete van een paar tientjes voor een 79-jarige man, eindigt met een kostenplaatje van duizend euro voor de instantie die de boete uitdeelde: de gemeente Vlaardingen. Na een maandenlang juridisch gevecht wordt de 79-jarige ‘foutparkeerder’ in het gelijk gesteld.

Parkeerboete voor bejaarde komt als boemerang terug bij gemeente
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 13 juni 2024 13:45

Het is september 2022. Een 79-jarige man parkeert zijn auto in het centrum van Vlaardingen. Hij wil via een app een betaald parkeeractie starten, maar dat lukt niet. De man loopt naar zijn afspraak op twee minuten afstand. Daar lukt het wel. Enkele weken later valt er een boete op de mat, 66,50 euro. Hij zou de parkeerbelasting niet hebben betaald.  De man is het niet eens met het besluit van de gemeente en stapt naar de rechter.

Uit de stukken van de rechtbank blijkt dat de man op 20 september 2022 om 12:09 uur zijn parkeeractie startte. Twee minuten eerder, om 12:07 uur werden er door een parkeercontroleur foto’s gemaakt van de auto en wordt om 12:08 uur een boete uitgeschreven.

Zeventig meter lopen

De advocaat van de gemeente Vlaardingen zegt dat de 79-jarige vanuit het kantoor van waar hij zijn afspraak had de parkeercontroles in de gaten heeft gehouden. Hij zou het betaald parkeren hebben aangezet op het moment dat hij de controleur zag. De man zegt zelf direct betaald te hebben na de wandeling van 70 meter richting zijn afspraak.

Tijdens een eerdere zitting kreeg de 79-jarige man gelijk, toen vond de rechter dat de gemeente Vlaardingen de boete niet had mogen uitdelen. Daarop ging de gemeente in hoger beroep. Maar ook tijdens het hoger beroep krijgt de man gelijk.

De rechter vindt het scenario van de 79-jarige man aannemelijker dan dat van de gemeente Vlaardingen. De meneer zou volgens de rechter een ‘kort bezoekje’ hebben gebracht aan zijn advocaat. Daarnaast zou de man volgens de rechter niet waakzaam zijn geweest op parkeercontroles. De man hoeft de boete van 66,50 euro niet te betalen. De gemeente Vlaardingen moet wel betalen. Dat gaat om juridische kosten van 985 euro.