advertentie

Schiedamse gymnasiasten maken prijswinnend profielwerkstuk over klimaatbewustzijn

Dubbel feest voor Mathilde von Meding, Sven Reuser en Luna Leão Helder van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam. Niet alleen zijn zij geslaagd voor hun vwo-examen, maar ze maken ook nog eens kans om met hun profielwerkstuk over klimaatbewustzijn de KNAW Onderwijsprijs te winnen.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 13 juni 2024 16:48

“Mijn zus en moeder hadden een discussie aan de keukentafel over dat ouderen niets geven om het klimaat,” vertelt Luna. “Mijn moeder zei dat dat niet zo was en toen dacht ik dat het een goede vraag kon zijn om te beantwoorden in ons profielwerkstuk.”

Onderzoek naar klimaatbewustzijn

Sven en Mathilde zijn meteen enthousiast als Luna haar idee vertelt. Het drietal doet onderzoek naar klimaatbewustzijn tussen de verschillende generaties en maakt naast een literatuurstudie ook een documentaire. Wanneer begeleidend docent Timo Choufoer het werk bekijkt, is hij net zo enthousiast als het drietal. “Ik ben best streng in het controleren van het profielwerkstuk, maar ik wist meteen dat dit profielwerkstuk het beste kon zijn dat ik ooit zal zien.”

Hij gaf de vwo’ers afgerond een tien, maar daar bleef het niet bij. “Als school mag je een groepje nomineren voor de KNAW Onderwijsprijs en ik heb dat van hen genomineerd,” zegt Choufoer. Met de prijs wil de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) het wetenschappelijk denken op het vwo stimuleren. Het drietal is samen met twee andere groepjes genomineerd voor de KNAW Onderwijsprijs in de categorie Economie & Maatschappij.

Op dinsdag 25 juni vindt de finale plaats en horen zij of ze eerste zijn geworden. “Ik heb echt geen idee of we kans maken op die eerste plek. De andere twee profielwerkstukken zijn ook heel goed,” zegt Mathilde. Begeleidend docent Timo Choufoer heeft er meer vertrouwen in. “Ze gaan winnen, want ze zijn gewoon de beste.”