advertentie

Vlaardingse penningmeester koopt BMW van crowdfunding na verwoestende brand

Een felle brand legt een jaar geleden een loods aan de Keilewerf in Rotterdam in de as, waardoor vijftig ondernemers en kunstenaars dakloos raken. Pixelbar Hackerspace is een van hen. Ze worden gered door crowdfunding. Vreugde wordt direct weer verdriet als blijkt dat de Vlaardingse penningmeester het geld in eigen zak heeft gestoken. “We moeten weer helemaal van voren af aan beginnen,” meldt Rijnmond.

Vlaardingse penningmeester koopt BMW van crowdfunding na verwoestende brand
De werkplaats met de gereedschap is verbrand. © Flashphoto
redactie

door redactie

zaterdag 15 juni 2024 10:47

Michiel P. beheerde jarenlang de rekening van de Pixelbar Hackerspace, een gezellige hobbyclub voor liefhebbers van technologie en wetenschap. Afgelopen woensdag zijn ze met een groep naar de rechtbank in Dordrecht gekomen, waar hun voormalige penningmeester terechtstaat. Maar de 45-jarige Vlaardinger is er niet. “Dat is wel in lijn met zijn gedrag”, is de reactie.

De rechter leest voor waar het geld, 15.355 euro, grotendeels naartoe is gegaan. “Naar zijn vriendin en voor de aanschaf van een BMW-motor.” Er gaat een schok door de gelederen van de aanwezigen. Voorzitter Raymond Karlas, na afloop: “Ik zat te koken. Hij is die motor nog trots komen showen. Van ons gejat geld! Hoe kan je zo brutaal zijn.”

Terug naar 28 juni 2023, de grote brand aan de Keilewerf. De schade is enorm, geen werkruimte is te redden. Bij de Hackerspace gaan niet alleen computers en andere apparatuur in de vlammen op, maar ook tal van projecten. Karlas: “Honderden uren werk was in een kwartiertje verdwenen. In de groepsapp van de Keilewerf verschenen al snel foto’s van vlammen uit het dak en toen wist ik: het is klaar.”

Raymond Karlas bij de gedoneerde 3D-printers

© Rijnmond

De voorzitter omschrijft de Pixelbar Hackerspace als ‘een groep hippies binnen de technici’. In Rotterdam zijn de meesten met 3D-printers bezig, maar alles waar techniek en knutselen bij komt kijken, is welkom. “Een van ons wilde de beste hot sauce maken. Hij gebruikte bijzondere pepers en berekende de ideale vochtigheid en temperatuur van de grond om ze te kweken.”

Wat in ieder geval niet mag: ‘hacken’ met kwade bedoelingen. “Daar zijn we scherp op. We kunnen wel bedrijven juist waarschuwen dat hun veiligheid niet op orde is.”

Hackerspaces zijn er over de hele wereld en vormen een echte community. Dat blijkt ook na de brand als er van alle kanten steun komt. “We hebben vrij snel een crowdfunding opgezet en vanuit de hele wereld kregen we geld toegestuurd.” De totale som: 14.500 euro.

De Hackerspace, ingetekend op de rampplek

© Privéfoto

In augustus, dus luttele maanden na de brand, ziet een bestuurslid tot zijn verbazing dat er geld van de rekening is afgeboekt, naar die van Michiel P. Het gaat om ruim 13 duizend euro. P. is op dat moment op vakantie, maar stelt hen telefonisch gerust: zijn vader heeft financiële problemen, hij moest acuut wat doen en hij belooft alles terug te storten. ‘Inclusief rente’.

Raymond Karlas: “We accepteerden dat. We kenden hem als een enthousiaste deelnemer die veel voor onze Hackerspace had betekend. Maar een paar dagen later waren er weer afschrijvingen. Ik ging het gesprek met hem aan, hij beloofde opnieuw beterschap en een paar dagen later gingen er weer honderden euro’s van de rekening. Toen hebben we hem direct uit het bestuur gezet.”

Taakstraf voor de penningmeester

Volgens Karlas is de verduistering hard aangekomen bij de club. “Wij zijn allemaal vrijwilligers bij elkaar, je doet alles op vertrouwen. Dat heeft een enorme knauw gekregen.” De rechtszaak is een flinke pleister op de wonden. De rechter legt Michiel P. een taakstraf op van 180 uur, een voorwaardelijke celstraf van een maand én hij moet het volledige bedrag van 15.355 euro terugbetalen. ‘Inclusief de wettelijke rente.’

Karlas: “Als ik Michiel sprak over het weggeboekte geld, kwam hij steeds met treurige verhalen en dat het echt anders zat dan wij dachten. De uitspraak van de rechter is voor ons een vorm van erkenning: wij zijn niet maf, ook anderen zien dat het niet klopt.”

Raymond Karlas in de tijdelijke Hackerspace

© Rijnmond

Pixelbar Hackerspace kan het vizier weer op de toekomst richten. Tijdelijk verblijven zij in een lokaal aan de Schiehaven in Rotterdam, waar geen huur hoeft te worden betaald. Raymond Karlas wijst naar de spullen die stukje bij beetje zijn vergaard. “De tafels en stoelen zijn oude meubels van mijn werk. De 3D-printers hier aan de zijkant zijn allemaal donaties.”

Toevallig deze week werd de sleutel ontvangen van het nieuwe onderkomen in gebouw de Kroon, eveneens aan de Schiehaven. “Het is een superleuke plek, met allemaal creatievelingen. Er zit een pottenbakkerij, grafisch vormgevers, iemand anders is weer met wol bezig. Wij kunnen daar prima bij aantikken, heel inspirerend.”

Nog een meevaller: ook de Keilewerf hield een crowdfunding en dat geld wordt onder alle gedupeerde bedrijfjes verdeeld. Precies na een jaar kan de misère van de brand en de verduistering worden weggespoeld. Raymond Karlas: “Ik zeg het steeds: wij zijn echte Rotterdammers. Je kan ons platgooien, maar we bouwen steeds weer op.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.