advertentie

Alchemisten, astrologen en jongleurs: de middeleeuwen herleven in Grote Kerk

Worst, bier en relikwieën wisselen handen op de middeleeuwse markt van Vlaardingen. Sinds het jubileumjaar van 2018, waarin de Slag om Vlaardingen van 1000 jaar daarvoor werd herdacht, organiseert de stad jaarlijks een middeleeuwse activiteit. Dit jaar is de Grote Kerk het decor vanwege het stormachtige weer. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Markus Burger

door Markus Burger

zaterdag 15 juni 2024 19:27

Zo’n zestig re-enactors (naspelers van historische gebeurtenissen) verzorgen het vermaak met kraampjes en acts. Vlaardingers kijken verwonderd rond in de Grote Kerk. Buiten worden braadworsten op de barbecue gegooid door een Viking.

"Dit jaar is het thema Kunst en Kunde”, vertelt organisator Frank Tomeï. "Dat betekent dat er hier alchemisten en astrologen rondlopen.” Achter in de kerk start een toneelstuk voor een groep kinderen. Even verderop steekt een alchemist een vuur aan waar hij vervolgens een erlenmeyer met bubbelende groene vloeistof boven houdt. Kinderen slaken een kreet van verheuging nadat een jongleur een balletje haast tegen het kerkplafond smijt.

Ster van de show

Op een versierd tafeltje ligt een echte mensenschedel, versierd met een diadeem. Achter de tafel staan twee ‘middeleeuwers’. Ze verzamelen nagemaakte relikwieën: voorwerpen van heiligen. “Het hoeft niet per se een schedel of een bot te zijn. Het kan ook een plukje haar zijn.” Haar compagnon tovert een plukje haar tevoorschijn. De schedel heeft ze gekregen van een tandarts die het als decoratie in de kast had liggen. “Bij ons is het echt de ster van de show.”

Andere kraampjes zijn gevuld met leren hebbedingetjes, ambachtelijke pijlen, sieraden en kunstwerkjes. Rond het middaguur is de kerk zo goed als vol. Op een poster staat de oproep om ook een Vlaardingse re-enactment groep op te richten. De inschrijflijst wordt goed gevuld.

Volgend jaar organiseert het team van Tomeï opnieuw een grote activiteit. En in 2028 zullen ze nog groter uitpakken voor het 1010e jubileumjaar van de Slag om Vlaardingen.