advertentie

Oranjegekte in Schiedam en Vlaardingen: trots op Zirkzee en Maatsen

De start van het Europees Kampioenschap voetbal heeft de steden Schiedam en Vlaardingen in een feestelijke oranje gloed gezet. Dit jaar is het toernooi extra interessant voor beide steden, aangezien zowel Schiedammer Joshua Zirkzee als Vlaardinger Ian Maatsen deel uitmaken van de selectie van Ronald Koeman.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 17 juni 2024 16:41

Zondagmiddag speelde Oranje de eerste wedstrijd in de poule. Met 1-2 werd Polen verslagen, met name dankzij een late treffer van invaller Wout Weghorst. Maatsen en Zirkzee bleven op de bank.

Toch hopen Vlaardingers dat Maatsen zijn minuten gaat maken dit toernooi. "Maatsen doet het goed, we zijn supertrots op hem," zegt een inwoner van Vlaardingen. Een Schiedamse inwoner reageert eveneens enthousiast, al was de Schiedamse origine van Joshua Zirkzee niet bij iedereen even bekend: "Leuk om te horen dat er een Schiedammer meedoet."

De voetbalkoorts is duidelijk voelbaar, vooral in de Schiedamse wijk de Gorzen, waar de vlaggen overal uithangen. Een bewoner deelt zijn ervaring van de eerste wedstrijd: "Tuurlijk hebben we gekeken, zenuwachtig was ik." Nog een andere buurtbewoner zegt erg genoten te hebben: "Het was een hele mooie wedstrijd."

Ondertussen zijn in Vlaardingen de meningen over voetbal verdeeld. Een bewoner uit zijn desinteresse: "Het trekt mij helemaal niet aan." Anderen zijn gematigd optimistisch of zelfs blij met de prestaties van het nationale team. "Ik was blij dat het mijn feestje was," verklaart een tevreden fan na de Nederlandse overwinning.