advertentie

Wie nemen de tuinkleuters onder hun hoede? Marianne en Ron zoeken opvolgers

Al vijf jaar lang runt Marianne van Herp samen met haar partner Ron de Kindertuinen Vlaardingen. Maar het duo houdt ermee op. De tuinen bevinden zich in ’t Hof in Vlaardingen, vlakbij de ingang van het voormalig pannenkoekenhuis. Per 1 januari 2025 wil het duo het stokje overdragen aan nieuwe vrijwilligers.

Hanna van Spijk

door Hanna van Spijk

maandag 17 juni 2024 21:23

Het echtpaar wordt een dagje ouder, dus willen Ron en Marianne wat meer tijd voor henzelf. Om deze reden zijn ze opzoek naar enthousiaste opvolgers met liefde voor kinderen en de natuur. “Met kinderen werken is ontzettend leuk. Ze zijn zo spontaan en eerlijk”, vertelt Marianne. Kinderen tussen de twee-en-een-half en dertien jaar oud komen drie keer per week naar de kindertuin om deel te nemen aan diverse programma’s. “Ze leren op een avontuurlijke wijze met de natuur om gaan.”

Tijdens de coronajaren organiseerden Ron en Marianne vakantietuinen voor kinderen van zeven tot en met negen jaar. Toen bleek dat er niets beschikbaar was voor kleuters, werden ook voor deze jongere kinderen activiteiten opgezet. Het initiatief is nog altijd een groot succes, waar verschillende vrijwilligers aan meewerken. “Het was een fantastische tijd waarin we ongelofelijk hard hebben samengewerkt.”

Tuinkleuters

Kindertuinen Vlaardingen is onderdeel van Stadslandbouw van Ruytenburch, een organisatie die kinderen enthousiast probeert te maken voor de natuur. “Ik wist niet dat je zoveel kon leren van de natuur”, zegt kleinzoon Bobbie. Bobbie is wekelijks te vinden in de tuin en hoort bij de vaste groep ‘tuinkleuters’, zoals Marianne ze liefkozend noemt.

Na de zomervakantie draaien de programma’s nog door zoals kinderen en ouders gewend zijn. Vanaf januari hopen Marianne en Ron dat een nieuwe groep vrijwilligers klaarstaat om kinderen op een speelse en avontuurlijke manier kennis te laten maken met de natuur. “Het is een beleving voor de kinderen, maar ook voor jezelf.”