advertentie

Zit de natuur nieuwe waterzuivering in de weg? Eerste onderzoeken gestart

“Zo’n 130 liter water per dag, per bewoner”, dat is de hoeveelheid afvalwater die elke Schiedammer en Vlaardinger door zijn toilet, doucheputje of gootsteen heen spoelt. Dat water wordt allemaal gereinigd in de afvalwaterzuivering De Groote Lucht in Vlaardingen, maar deze installatie is aan vervanging toe. Over de nieuwe locatie van de toekomstige zuivering is nog niet iedereen tevreden. De eerste voorbereidingen worden wel al getroffen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 18 juni 2024 12:12

De nieuwe zuivering wordt gebouwd op het terrein van de huidige Oekraïnewijk Mrija. Deze wijk blijft staan tot juli 2026 en daarna start de bouw van de waterzuiveringsinstallatie. Vanaf 2030 moet de nieuwe installatie de inwoners van Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier van schoon drinkwater voorzien.

Overbelasten

Volgens Remco Verschoor, projectdirecteur van het Hoogheemraadschap Delfland, is een nieuwe waterzuivering hard nodig. De Groote Lucht heeft volgens hem de maximale capaciteit bereikt. “Het betekent dat er geen extra bedrijvigheid en woningbouw kan plaatsvinden, omdat wij het afvalwater niet kwijt kunnen. Op het moment dat wij dat gaan overbelasten komt het vuile water direct in het oppervlaktewater terecht.”

Het onderzoek op de nieuwe locatie is nog kleinschalig. “Er zal mogelijk een keer in de grond geboord worden en er zal eens een kraantje rond rijden”, legt Verschoor uit terwijl hij over de toekomstige locatie van de waterzuivering loopt. Volgens de projectdirecteur is het belangrijk om meer te weten komen over welke dieren er in het gebied leven en wat voor planten er allemaal staan.

Vragen stellen

Op woensdag 19 juni wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor bewoners die om de nieuwe afvalwaterzuivering heen wonen. Deze mensen kunnen ’s avonds in het vlakbij gelegen Delta Hotel vragen stellen aan het Hoogheemraadschap Delfland. “Voor de ene bewoner is de inpassing belangrijk en voor de ander de geur en het geluid. We moeten zorgen dat we dit als goede buren met elkaar doen”, eindigt Verschoor.