advertentie
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen

Van Maatsen tot wandeltocht: genomineerden Vlaardingse Sport Awards bekend

De genomineerden voor de Vlaardingse Sport Awards zijn bekend. De bekendste genomineerde is voetballer Ian Maatsen, op dit moment met het Nederlands Elftal actief op het EK in Duitsland. Hij strijdt met triatleten Tom Berkouwer en Cees den Dunnen om de prijs voor ‘beste sportman’. Naast awards voor de prestatiesporters zijn er ook maatschappelijke prijzen te verdelen.

Van Maatsen tot wandeltocht: genomineerden Vlaardingse Sport Awards bekend
Foto: Instagram Dineke Brand/Edward Maatsen/Privé/Archief Twee
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

dinsdag 18 juni 2024 15:17

In de categorie ‘beste sportvrouw’ zijn kickbokster Tessa de Kom, judoka Franka van der Salm en panna-voetbalster Dineke Brand genomineerd. Sportploeg van het jaar is Jeu de Boulesclub Vlaardingen, Victoria ’04 of het jeugdteam CWO JO15-1.

Bij de sporttalenten gaat de prijs naar Damian Doumenis (waterpolo), Gijs Wassink (atletiek) of Olivier Hortensius, de hockeyer die met HC Rotterdam net naast het landskampioenschap greep.

"We zijn blijkbaar toch echt een judostad", is de conclusie van organisator Ben Trooster na het zien van de nominaties. Hij is zelf niet betrokken bij het toekennen van de awards. Wel wordt judostad Vlaardingen extra benadrukt bij de uitreiking. Olympisch kampioen én Vlaardinger Mark Huizinga is namelijk één van de uitreikers van de awards. Andere uitreikers zijn onder meer sportwethouder Arnoud Proos en citymarketeer Menno de Mol.

Wandeltocht

Naast de prestatiesporters worden ook maatschappelijke initiatieven beloond. Zo is er een prijs voor ‘vitale sportaanbieder’, wordt er een ‘vrijwilliger’ beloond met een award en is er een prijs voor ‘beste sociale initiatief’. Voor die laatste categorie zijn Christina Heck met haar stichting Vechten met de Meiden, Rob Hoogendijk met zijn initiatief tot G-judo én het evenement de Haring- en Bierwandeltocht genomineerd.

Jury

De vakjury van de Vlaardingse Sport Awards bestaat uit Sjaak van der Kroon (VlaardingsVoetbalkampioenschap), Ron Fernhout (Beweeg- en Gezondheidscentrum Harga), Daniëlle de Bruijn (waterpoloster, Olympisch kampioen in 2008), Marco van Unen (initatiefnemer en raadslid), Bianca Post (oud-voorzitter CWO) en Dewi van Hulst (Vlaardingen in Beweging).

Volgens jurylid Van der Kroon is het nominatieproces heel goed verlopen. Alle Vlaardingers konden sporters aandragen voor de prijs. Alle genoemde namen werden vervolgens beoordeeld door de jury. Aan de hand van een puntensysteem heeft elk jurylid afzonderlijk zijn of haar voorkeur uitgesproken. Daar rolde vanzelf een ranglijst uit aan de hand waarvan de genomineerden en uiteindelijk de winnaar zijn toegewezen. "Ik denk dat het zo heel zuiver is. En je kan als jurylid niet je voorkeur doordrukken op die manier."

"Er is een mooie variatie aan sporten", stelt Van der Kroon vast. "Ik moet wel zeggen dat het aantal aanmeldingen wel wat tegen viel. Het mag wel wat meer. Dat moeten we in de evaluatie meenemen."

De Vlaardingse Sport Awards worden op woensdag 26 juni uitgereikt in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. Het is voor het eerst in tien jaar dat er weer een sportgala in Vlaardingen plaatsvindt. De uitreiking is live te volgen op het tv-kanaal van Twee. Presentatie van het gala is in handen van Jan Dirk Stouten.

De volledige lijst van genomineerden:

Sportvrouw

Dineke Brand (panna-voetbal), Tessa de Kom (kickboksen), Franka van der Salm (judo)

Sportman

Tom Berkouwer (triatlon), Cees den Dunnen (triatlon), Ian Maatsen (voetbal)

Sporttalent

Damian Doumenis (waterpolo), Olivier Hortensius (hockey) en Gijs Wassink (atletiek)

Sportteam

CWO JO15-1, Jeu de Boulesclub Vlaardingen en Victoria’04

Vitale sportaanbieder

Pollux (fithockey) en Rose Irish Dance

Sociaal initiatief

Christina Heck (Vechten met de Meiden), Rob Hoogendijk (G-judo) en Haring- & Bierwandeltocht

Vrijwilliger

Monica van Noord (Het Startblok/Rode Kruis zwemmen), Gerard van der Toorn (CWO), Kosta Zervos (AV Fortuna)

Sportiefste school

Het Anker, Spectrum en Lyceum Vos