advertentie

Nieuwe plannen voor de binnenstad, ondernemers verdeeld over hun extra kosten

Een extra schoonmaakbeurt na een evenement of een speciale promotiecampagne voor de binnenstad: het kost allemaal extra geld. Om deze plannen toch uit te kunnen voeren, heeft Centrummanagement Schiedam een vijfjarenplan opgesteld. Daarin worden ondernemers gevraagd om meer geld in te leggen. “We zijn te vaak afhankelijk van andere partijen.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 18 juni 2024 17:19

Maurice Haverkamp, voorzitter van Centrummanagement Schiedam, heeft een uitdaging als het gaat om het financieren van de plannen. “Er zit een gat tussen de subsidie die we van de gemeente krijgen en wat we willen bereiken.” Haverkamp wil dat de ondernemersorganisatie meer slagkracht krijgt om zelf zaken voor elkaar te krijgen.

Om dit te bekostigen komt Haverkamp met het idee van een ondernemersbijdrage. Op basis van de waarde van het pand, de WOZ-waarde, wordt de bijdrage bepaald. Uit navraag van Twee blijkt dat ondernemers hier nog hun twijfels over hebben. Ze vinden het onterecht dat het wordt berekend op basis van de waarde van hun pand. Ook vinden ze het uiteindelijk te betalen bedrag te hoog.

‘Voor niets komt de zon op’

Haverkamp heeft een duidelijke bestemming voor het geld. “Vaker het heft in eigen handen nemen. Na een evenement een extra schoonmaak aanvragen bij Irado, of Schiedam Partners een eigen opdracht geven voor de promotie van ondernemers. Dat kost geld, want voor niets komt de zon op.” Er is een stemming uitgeschreven onder de ondernemers, maar daar wordt nog niet veel op gereageerd volgens Haverkamp. “Stem alsjeblieft. We willen weten wat het draagvlak is, of dat er geen draagvlak is.”

“We hebben er hart en ziel in zitten, een heel jaar aan gewerkt”, aldus Haverkamp. “Je wilt vooruit en zelf stappen nemen. We moeten zorgen dat iedereen denkt: ja ik betaal, maar kijk eens wat ik er voor terugkrijg.” Mocht er genoeg draagvlak zijn voor het vijfjarenplan en de ondernemersbijdrage, is nog wel de gemeente aan zet. Via de wethouder moet vervolgens de gemeenteraad nog instemmen.