advertentie

‘Groene Jeroenen’ toveren saaie berm langs bedrijventerrein om tot groene oase

Aan de rand van Vlaardingse bedrijventerrein Groot Vettenoord is een groene oase ontstaan. De ‘Groene Jeroenen’, Verhoeff en Hooijmeijer, hebben de strook vol gezet met bloemen, planten, boomstronken en beestenbankjes. Hooijmeijer heeft er een mooie slogan voor al het verschillende groen: “Hoe meer diversiteit, hoe beter altijd.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 19 juni 2024 14:54

Na enkele gesprekken met de ondernemersvereniging en de gemeente was de opdracht voor de Jeroenen duidelijk. “Ze irriteerden zich aan deze saaie groenstrook”, vertelt Verhoeff. “We willen zoveel mogelijk beesten lokken door veel schuilmogelijkheden te creëren.” Dit doen ze door bijvoorbeeld een oude boomstronk in het gras te leggen en speciale ‘beestenbankjes’ te plaatsen. Verhoeff wijst naar een stapel hergebruikte stoeptegels: “Hier kunnen allerlei beesten in verstoppen.”

‘Klein sprietje groen is al natuur’

“Die beesten komen vanzelf als je het natuurlijk inricht”, aldus Hooijmeijer. De Jeroenen zijn erg blij met het voorlopige resultaat, wat al vol zit met sprinkhanen, vogels en andere beesten. Al weet Hooijmeijer dat het werk niet klaar is. “Beheer is belangrijk. Hoe goed ons plan ook is, als er slecht beheer overheen gaat is er al heel snel niks van over.”

Verhoeff noemt de strook een ‘natuurrijkje’. “De benaming is wel lastig. In Nederland hebben we zo weinig natuur, dat we alles ‘natuur’ noemen wat een klein sprietje groen heeft.”

Verhoeff en Hooijmeijer zijn nog lang niet klaar in Vlaardingen. “De gemeente is erg enthousiast om veel plekken groener te krijgen”, aldus Verhoeff. “Je kan met weinig moeite en relatief weinig geld ontzettend veel vergroenen.”