advertentie

‘Goloooooo!’ Emotionele voetbalavond voor Portugezen in Schiedams café

Het EK 2024 is volop aan de gang. En niet alleen als het Nederlands elftal speelt kan je gejuich van voetbalsupporters horen in de Schiedamse straten. In een Portugees café aan de Hoogstraat in Schiedam, kwamen dinsdagavond 18 juni enkele Portugese supporters samen voor de eerste wedstrijd van hun land op dit EK.

Sven Bravenboer

door Sven Bravenboer

woensdag 19 juni 2024 13:39

“Dat betekent meer klanten, gezelligheid en bovendien kunnen we met zijn allen Portugal vertegenwoordigen”, vertelt de eigenaresse van het café, Luana Carvalho. Een fanatieke supporter van Portugal kijkt vol zenuwen naar de wedstrijd tegen Tsjechië. “Tijdens het EK komt er bij mij altijd heel veel bij kijken. Ik leef altijd heel erg mee. En ik ben heel erg emotioneel.”

Dat blijkt ook wel bij de wedstrijd. Al voor de aftrap wordt duidelijk hoe hartstochtelijk de Portugezen meeleven met hun voetbalteam. Het volkslied wordt uit volle borst meegezongen door de aanwezigen.

‘Voelt als thuis’

Het is langzaam maar zeker een traditie geworden om met een groep Portugezen in het café voetbal te kijken. “In Schiedam zijn er heel veel Portugezen, dus voor iedereen voelt het hier echt als thuis.” De meeste Portugezen die in en om Schiedam wonen, zijn hier beland door het werk. Met name de scheepsbouw in de haven van Rotterdam zorgde voor de komst van Portugese arbeidsmigranten.

De spanning is voelbaar in het café. Helemaal als Tsjechië tegen de verhoudingen in op voorsprong komt. Even later volgt de opluchting als Portugal, met dank aan Tsjechië, op gelijkspel komt. De Portugezen moeten wachten tot de 92e minuut voor de absolute ontlading. Francisco Conceição maakt op de valreep de winnende treffer.

De Portugezen zijn ervan overtuigd dat het team hoge ogen kan gooien dit EK. Al een aantal toernooien op rij doet Portugal het goed, met als hoogtepunt de winst bij het EK in 2016. “Als ze dit toernooi winnen, ga ik naar Portugal toe”, aldus de fanatieke supporter.