advertentie

Estelle (21) heeft eetstoornis en gaat voor speciale behandeling naar Portugal

Door een eet- en angststoornis staat het leven van Estelle Raeijmaekers uit Vlaardingen al negen jaar stil. Het is wel eens slechter met haar gegaan, vorig jaar zat de 21-jarige nog in een rolstoel, maar nog steeds gaat het niet goed. Eind deze week gaat Estelle voor een behandeling naar Portugal. Hier heeft ze al haar hoop op gevestigd.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 20 juni 2024 10:38

De stoornis begon aan het begin van de middelbare school, toen een aantal vriendschappen verwaterde. “Het heeft het leven van mij en mijn gezin op zijn kop gezet. Een eetstoornis heb je nooit alleen.” De focus ging op presteren op school.

Meerdere malen werd Estelle opgenomen en behandeld. “De klinieken die ik hier gewend ben waren op het eten gericht, maar daar ligt mijn probleem niet. Het ligt dieper. Er is nooit echt naar het onderliggende gekeken.”

Duur

Estelle stuitte toen op Be-LeeF!, een behandeling in Portugal. “Toen dacht ik meteen: ‘dit wil ik’. Echt even los uit mijn omgeving en de afgelopen jaren echt een keer afsluiten.” Alleen is de behandeling duur; in het voortraject moet er een eigen bijdrage van vijfduizend euro worden betaald.

Estelle vindt het moeilijk om te vragen om hulp. “Ik heb zo’n schuldgevoel naar mijn ouders. Na heel veel wikken en wegen heb ik besloten om toch een keer om hulp te vragen. Ik wil mijn ouders niet nog meer belasten. Dat zoveel mensen mij dit gunnen doet me heel erg goed.” Inmiddels is er meer dan zesduizend euro opgehaald met een crowdfunding.

Eind deze week gaat Estelle dus naar Portugal. Om zichzelf te leren kennen en een betere toekomst te krijgen. “Ook al zijn andere mensen het er niet mee eens: hoe voelt het als ik voor mezelf zou gaan?” In de komende zes weken gaat Estelle die vraag beantwoorden.