advertentie

Dat Schiedam miljoenen moet bezuinigen is zeker, maar waarop?

“Ik ben van nature positief ingesteld, maar inmiddels hangen de donkere wolken boven ons”, aldus de Schiedamse wethouder Financiën Antoinette Laan. Voor Schiedam dreigt een tekort van meer dan 26 miljoen euro. “Er zal echt bezuinigd moeten worden.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 20 juni 2024 12:59

Laan vergelijkt de situatie van de gemeente met die van vele inwoners. “Mensen kijken in de portemonnee en denken: ‘vorige keer zat er toch meer in?’ Alles wordt duurder.” Volgens de wethouder komt het tekort vooral door een mindere bijdrage vanuit het Rijk, maar ook andere lasten stijgen. Zo moeten de inkomens van ambtenaren van de gemeente omhoog, nu zij een verbeterde cao hebben. “We moeten dit oplossen, tot Den Haag de ogen opendoet.”

De gemeente wil bezuinigen op meerdere zaken. Het wil besparen binnen de eigen organisatie en binnen de samenwerkingen die er zijn met andere gemeenten. De grootste winst moet worden geboekt bij het ‘ingrijpen op wettelijke taken’. “Kijken in de vrije ruimte die de gemeente heeft”, legt Laan uit.

‘Dingen die iedereen belangrijk vindt’

“Economie is geen wettelijke taak. We hebben een prachtige binnenstad, maar daar hebben we geld voor gereserveerd”, zijn de voorbeelden die Laan geeft. “Er zal een keuze gemaakt moeten worden op zaken die iedereen belangrijk vindt.”

“Er zal hier en daar echt wat minder moeten”, volgens Laan. De wethouder stelt dat het vooral korten zal worden in de dingen ‘die Schiedam zo mooi maken’. De details van de bezuinigingen zijn niet aan de wethouder zelf. Daarover beslist de gemeenteraad. Dat betekent dat de échte gevolgen voor de Schiedammers pas duidelijk zullen worden bij de begrotingsbehandeling. Die vindt komend najaar in november plaats.