advertentie
  • kunst en cultuur
  • maatschappij
  • kunst en cultuur
  • maatschappij
  • Schiedam
  • maatschappij
  • Schiedam
  • Schiedam

Schiedamse strijd voor genderdiversiteit: dringende oproep tot cultuurverandering

Genderdiversiteit in Schiedam staat onder druk. De Schiedamse PvdA en Stichting Jillis Bruggeman pleiten voor een cultuurverandering op het onderwerp. Zij willen beiden een vroege voorlichting om acceptatie van diversiteit rondom gender te verbeteren.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 20 juni 2024 15:51

Omdat het in juni de nationale Pride-maand is, heeft het Schiedams raadslid Dick van Belle van de gelegenheid gebruik gemaakt om het onderwerp nog eens op de politieke agenda te zetten. Traditioneel gezien is oktober de maand waarin Schiedam aandacht besteedt aan genderdiversiteit en de LHBTI-gemeenschap. Dan wordt ook de Jillis Bruggeman Penning uitgereikt. Desondanks sluit de gelijknamige stichting zich wel aan bij het standpunt van Van Belle.

Jaarlijks reikt de stichting de Jillis Bruggeman Penning uit aan personen die zich bijzonder inzetten voor genderdiversiteit. Vorig jaar was de winnaar rond deze tijd al bekend, maar dit jaar is er nog geen aankondiging gedaan. De organisatie geeft aan dat dit komt doordat er dit jaar een nieuwe procedure wordt gevolgd.

Maria van Deth, bestuurder van Stichting Jillis Bruggeman, benadrukt dat genderdiversiteit meer omvat dan alleen gender. “Je moet denken aan alle vormen van diversiteit. Lichamelijke, mentale en financiële aspecten moeten ook geen beperking vormen”, zegt ze. Het zichtbaar tonen van een vlag is volgens de bestuurder een aspect, maar dat is niet genoeg. “Er moet actief worden ingezet op een cultuurverandering.”

“We zien helaas nog steeds dat genderdiversiteit onder druk staat”, stelt Van Belle, raadslid van de Partij van de Arbeid. Hij wijst op een recent incident waarbij het regenboogpad op het Land van Belofte met verf werd beklad. Van Deth haalt een ander voorbeeld aan: het stelen van de regenboogvlag bij het Schiedamse SOOS Blauwhuis. "Zolang dergelijke gebeurtenissen plaatsvinden, blijft de ruimte voor divers denken beperkt”, aldus Van Deth.

Scholen

Van Belle gelooft dat gemeentelijke acties of dialogen met burgers, zoals op scholen, kunnen helpen. Van Deth voegt toe: "Zolang er in het Schiedamse onderwijs niet structureel plaats is voor diversiteit, lopen we achter de feiten aan.”

Van Belle ziet dat ook en heeft daarom het college aangeschreven met het verzoek om de inzet op genderactiviteit in de hele gemeente te verhogen. Met name gerichte acties in de buurt of op scholen kunnen volgens de PvdA’er bijdragen aan de oplossing van het probleem.

Gelijkgestemden

De stichting laat weten dat ze momenteel bezig zijn met initiatieven om genderdiversiteit onder de aandacht te  brengen. Dat doen ze bijvoorbeeld door gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen. Al ziet de organisatie ook dat dat alleen niet voldoende is. “Vandaar de oproep om in te zetten op een structurele cultuurverandering”, aldus Van Deth.

Schiedamse strijd voor genderdiversiteit: dringende oproep tot cultuurverandering
Foto: Twee