advertentie

Jaar na zijn dood inspireren ‘kleine juweeltjes’ van Aad Hofman nog steeds

Van een steentje of een lap stof schilderde Aad Hofman uiteindelijk een meesterwerk. Precies een jaar geleden overleed hij. Vrijdagavond opent Robert Daalmeijer een expositie met werk van Hofman in Galerie De Duig in Vlaardingen. Hofman is de oom van Daalmeijer, maar leeft ook voort als muze, leermeester en ‘held’.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 20 juni 2024 16:23

De schilder, gespecialiseerd in het magisch realisme, runde jarenlang Galerie De Duig samen met Dik Kats. Een 23-jarige instabiele Daalmeijer werd door Hofman onder zijn hoede genomen en hij kwam schilderen in de galerie die nu van hemzelf is. “Aad was toen zwaar depressief. Hij had een doel en ik kreeg weer een leven. We vulden elkaar aan. Ik heb heel veel aan die man te danken.”

De expositie zit vol met allemaal herkenbare Vlaardingse natuurtaferelen. Zo kan de bezoeker in de schilderijtjes het Oeverbos, de Vaart en de Broekpolder herkennen. Daalmeijer: “Je wil het toch zo mee naar huis nemen?”

Daalmeijer vindt de miniatuurtjes van Hofman magistraal. “Écht magisch realisme. Het zijn allemaal kleine juweeltjes.” De expositie was al gepland toen Hofman nog leefde. “We hadden veel gemeen. Hij was een soort tweede vader. Mijn hele zijn heeft hij gevormd.”