advertentie

Zorgen over plannen waterzuivering: ‘Goed nadenken voordat je alles kapotmaakt’

Bewoners hebben tijdens een informatiebijeenkomst op woensdagavond 19 juni hun zorgen geuit over de plannen voor de nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Vlaardingen. De bezorgdheid richt zich vooral op de gevolgen voor de directe natuurlijke omgeving, zoals het vogelnatuurgebied De Rietputten en het Volksbos. Ook hopen aanwezigen dat de Oekraïense wijk Mrija langer kan blijven dan gepland.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 20 juni 2024 16:30

Bij de bijeenkomst in het Delta Hotel presenteerde het Hoogheemraadschap Delfland de plannen voor de bouw van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Vlaardingen. Een nieuw complex moet vlakbij het spoor gerealiseerd worden en de huidige installatie De Groote Lucht vervangen. De nieuwbouwlocatie ligt slechts een paar honderd meter van de Westwijk af.

Maar vooral de direct omliggende natuur is de dupe van de plannen, vinden enkele aanwezigen. Zo vreest één van de aanwezigen voor het voortbestaan van het vogelgebied De Rietputten. “Die gaan ze op één of andere manier ook weer saneren. Dat vind ik zo jammer hè. Dat dat altijd moet gebeuren.”

Blauwalg

Onderdeel van de plannen van het Hoogheemraadschap Delfland is de bouw van een waterharmonica. Via zo’n systeem wordt water gezuiverd via verschillende natuurlijk ingerichte elementen, zoals een moerassig gebied of een waterplantrijke vijver. De komst van de waterharmonica moet ervoor zorgen dat de Krabbeplas in de toekomst blauwalgvrij kan worden.

“Voor die waterharmonica gaan we 60.000 vierkante meter bomen omhakken en daar ben ik woest over”, vertelt één van de aanwezigen. “Die bomen worden nu al gesloopt, maar over vier jaar pas is deze nieuwe afvalzuivering klaar”, vervolgt hij. “Dus wacht nou eerst en ga eens goed nadenken voordat je alles kapotmaakt.”

Mrija

Niet alleen over de natuur, maar ook over de Oekraïense wijk Mrija leven zorgen. De bij de bijeenkomst aanwezige Vlaardingers willen niet dat de wijk verdwijnt, terwijl juist op die locatie vanaf 2027 de bouw van de waterzuivering moet beginnen.

“Formeel zijn er afspraken gemaakt dat over drie jaar de woningen weer weggaan”, vertelt een bezorgde Vlaardinger. “Maar over drie jaar zijn die Oekraïners natuurlijk niet weg. En ik ben een beetje bang dat er niet echt alternatieve plannen bestaan.” Een ander vult aan: “Waarom zouden we dat dorp nu al, in 2026, weg halen. Laten we ons volle verstand gebruiken en proberen dat over een jaar of tien opnieuw te bekijken.”