advertentie

Geen stamppot, maar baklava: ooit gevlucht, nu koken zij voor de buren

Ontmoetingscentrum De Windwijzer in Vlaardingen is voor één avond een restaurant. Stichting Inclusia organiseert voor het eerst een wijkdiner met als doel dat oude en nieuwe Vlaardingers elkaar ontmoeten. En daarbij valt één ding op: er wordt alleen maar Nederlands gesproken.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 20 juni 2024 17:58

De Vlaardingse Stichting Inclusia gelooft in een inclusieve samenleving, iets waar volgens Souad Achour zo'n wijkdiner bij moet helpen. “Het is belangrijk dat als je nieuw in Vlaardingen bent, iemand je helpt hier het dagelijks leven te begrijpen,” zegt Achour. “Waar je bijvoorbeeld goedkoop boodschappen kan doen of bij welke huisarts je jezelf kan inschrijven.”

De stichting heeft al veel nieuwe Vlaardingers geholpen met een plekje vinden in de stad. Eén van deze Vlaardingers is Jihan Abdullah; zij vluchtte tien jaar geleden met haar gezin uit Syrië. “Ik ben door de hulp van de stichting snel ingeburgerd,” vertelt Abdullah. Ze nam haar buurvrouw Sigrid Droppert mee naar het wijkdiner. “Ik kan het goed met Jihan vinden. Ze kon ook al heel snel Nederlands,” vertelt de Vlaardingse.

Wethouder Inburgering, Arnoud Proos, is ook aanwezig bij dit eerste wijkdiner. “Ik vind dit een heel goed initiatief,” zegt hij. “Het mooie is dat als je met elkaar aan tafel zit, je elkaars verhaal beter begrijpt en er een band ontstaat. En dat is wat we als gemeente Vlaardingen ook graag willen.”