advertentie

Bergmann open over honderd dagen burgemeesterschap Schiedam: ‘Het is geen act’

“Ik ben zoals ik ben. En kennelijk bevalt het goed.” In een uitgebreid interview met Twee is Harald Bergmann open over zijn burgemeesterschap. Vrijdag 21 juni is hij precies honderd dagen actief als burgemeester in Schiedam en dus wordt uitgebreid teruggeblikt op zijn beginperiode.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

vrijdag 21 juni 2024 11:48

In het lange gesprek vertelt Bergmann niet alleen over zijn werk in de stad, maar ook over zijn persoonlijke ervaringen. Daarnaast gaat hij in op zijn carrière tot nu toe. Het gesprek is opgenomen in en om het oude Kethel.

Op het terrein van de Spaland Ruiters vertelt Bergmann over zijn privéleven. In vergelijking met andere burgemeesters is Bergmann daar zeer open over. “Burgemeester zijn ben je als gezin. Daar ga je samen voor”, legt hij uit.

Met dochter

Wie Bergmann is tegengekomen de afgelopen honderd dagen, zal hem vaak samen met zijn dochter hebben gezien. “Ze gaat vaak mee”, vertelt Bergmann. “Ze vindt het ook leuk om allerlei dingen te bezoeken. Zij weet als baby niet anders. Ze is altijd mee geweest.”

Bergmann deelt graag de leuke dingen in zijn privéleven, maar ontkomt er niet aan dat ook de minder leuke dingen op straat liggen. Zo kreeg Bergmann als burgemeester in Middelburg te maken met een echtscheiding en ziekte. Toch deelde hij alles met de gemeenteraad. “Daar leven zij ook in mee. Dan denk ik: waarom zou ik daarover gesloten moeten zijn?”

Paardrijden

Een belangrijke uitlaatklep voor Bergmann is paardrijden. Al van jongs af aan houdt hij van dressuur. In Middelburg herontdekte hij zijn hobby. Het werkt voor Bergmann als rustpunt. “Ik ben ook wel eens gehaast vanuit vergaderingen naar de manege gegaan. Je merkt dat het paard dan ook een beetje gespannen is”, zegt Bergmann die zichzelf dwingt om rustig te worden op de manege. “Als je zelf rustig bent, is het paard ook rustig.”

fotopaardburg100

‘Ben wie ik ben’

De eerste honderd dagen van Bergmann stond vooral in het teken van kennismaken. Daarbij helpen de Schiedammers hem. “Mensen spreken mij spontaan aan. Dat heb ik ook gezegd bij mijn installatie. En dat gebeurt ook. Dat gaat op een hele leuke en vriendelijke manier en dat bevalt mij goed.”

Toch denkt Bergmann dat Schiedammers aan hem moeten wennen. “Ik ben gewoon weer een totaal andere burgemeester. Ik wil niks afdoen aan vorige burgemeesters hier, maar ik ben zoals ik ben en kennelijk bevalt het goed. Je moet altijd wel jezelf blijven. Het is geen kunstje, het is niet een een act.”