advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Probleemjongeren met messen aangepakt op Geuzenplein: 'Jongeren en ouders geconfronteerd'

Het gaat beter met de veiligheid op het Geuzenplein in Schiedam, stelt burgemeester Harald Bergmann. Volgens gemeenteraadslid Jeroen Trouborst van Alles voor Schiedam (AvS) zouden kinderen bedreigd worden met messen. Na onderzoek op het plein stelt Bergmann dat de situatie verbeterd is. “Jongeren en ouders zijn geconfronteerd met onwenselijk gedrag.”

Het Geuzenplein in Schiedam Noord
Het Geuzenplein in Schiedam Noord
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 21 juni 2024 12:02

Trouborst ontving in april signalen dat jongeren uit andere wijken in de avond naar het Geuzenplein komen. “Omdat je hier de buurt lastig kan vallen, zonder dat er iets gebeurt”, stelt Trouborst.

De burgemeester laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat jeugdoverlast in het gebied bekend is. Dit zou voornamelijk gaan over hangjongeren die samenkomen onder de nabijgelegen portieken. “Hoewel deze jongeren geen criminele jeugdgroep vormen, kan hun aanwezigheid gevoelens van onveiligheid in de wijk vergroten.” In de brief wordt het plein in Schiedam Noord als ‘hotspot’ aangemerkt.

Incident

Er is één situatie bekend bij de gemeente waar jongeren een incident hebben veroorzaakt. Wat dit incident is, wordt niet duidelijk. Een aantal van deze jongeren is volgens de burgemeester op het politiebureau geweest. Daar is met de jongeren en hun ouders gepraat over de situatie.

Volgens Bergmann is het niet nodig om, naast het monitoren, nog extra maatregelen te nemen. Onder andere cameratoezicht of het instellen van een veiligheidsrisicogebied, waarbij iedereen gefouilleerd mag worden, vindt de burgemeester ‘te zware maatregelen’.

Trouborst van AvS zegt blij te zijn met de aandacht in de politiek. “Het signaal dat ik krijg, is dat de overlast is afgenomen. Maar zeggen dat er niets aan de hand is, is een stap verder.” Het raadslid geeft aan dat hij nog moet overleggen of de partij vervolgstappen gaat ondernemen om de problematiek op het Geuzenplein aan te pakken.