advertentie
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen

Nel zwemt tegen ALS: ‘Als je de diagnose krijgt is het einde verhaal’

Stichting ALS Westland organiseert een zwemevenement dwars door het Westlandse dorp De Lier. Het geld dat wordt opgehaald is bedoeld voor onderzoek naar de gelijknamige ziekte. Vandaag, vrijdag 21 juni, is het wereld ALS-dag en is Vlaardinger Nel Versteeg (63) druk bezig met trainen. Met haar inzamelingsactie hoopt ze ALS de wereld uit te zwemmen.

Sam Brinkman

door Sam Brinkman

vrijdag 21 juni 2024 14:37

Op dit moment is er geen behandeling of medicijn opgewassen tegen ALS. Deze spierziekte is ongeneeslijk. Patiënten die de ziekte hebben, krijgen langzaam te maken met uitvallende spieren.

De zwemtocht op 10 augustus vindt plaats in het Westlandse dorp De Lier. De deelnemers van de tocht, A Local Swim genaamd, zwemmen in het open water van het riviertje de Lee.

“Tien jaar geleden is een goede vriend overleden die een zusterziekte van ALS had, PSMA”, vertelt Versteeg. “Maar net zo vervelend en dodelijk met uitval van spieren. Sindsdien is iedereen in onze vriendengroep geld aan het ophalen voor onderzoek naar deze ziekte.”

1500 patiënten

Op het moment van schrijven heeft Versteeg met haar inzamelingsactie 545 euro opgehaald. Maar haar doel is 1500 euro. En dat is niet een getal waar ze zomaar op gekomen is, aangezien er ongeveer 1500 mensen in Nederland ALS hebben. “--Elk jaar komen er 500 bij en gaan er 500 dood. Het is een verschrikkelijke ziekte. Als je de diagnose krijgt is het gewoon einde verhaal binnen twee tot vier jaar. Verschrikkelijk.”