advertentie

Waarom het Haring- en Bierfestival 51 in plaats van 50 jaar bestaat

De organisatie van het Haring- en Bierfestival viert dit jaar het 50 jarig jubileum. Echter twijfelt het Vlaardingse historische geweten Jan Anderson hieraan. Volgens Anderson, die zelf betrokken was bij de organisatie van de eerste editie, begon het al één jaar eerder: in 1973.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

zaterdag 22 juni 2024 14:59

Anderson vertelt over de organisatie van de festiviteiten voor het 700-jarig jubileum van de Vlaardingse stadsrechten. “In de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen zaten alleen maar bejaarde mensen die er sinds 1945 in zaten. Zij wilden ieder jaar hetzelfde. Drie jonge mensen – Ab Oosterlee, Dick van der Ende en ik – wilden steeds weer wat anders proberen.”

Uiteindelijk komt Dick van der Ende met het idee van een groot buitenfeest. “Dat was uniek, want je mocht op straat geen bier verkopen. Burgemeester Heusdens en de politiechef zaten in het comité en die vonden het een goed idee, dus je had gelijk alles geregeld.” De café-eigenaren waren enorm enthousiast om er een feest van te maken in de haven. Alleen gooide het weer roet in het eten. “Toen is het verplaatst naar onder de overkapping van de Lijnbaan.”

‘Je zwerft om de haven heen’

En dus begon volgens Anderson de historie van het feest in 1973. “Je zwerft om de haven heen, mensen vonden dat leuk. Half Schiedam, Maassluis en het Westland kwam hier feestvieren.” Uiteindelijk groeide het uit tot een groot feest met allerlei kraampjes. Later transformeerde het feest onder de Lijnbaan tot het Haring- en Bierfeest, Loggerfestival en uiteindelijk het Haring- en Bierfestival.

Anderson is stellig over de leeftijd van het festival. “Het heette nog geen Haring- en Bierfeest, maar je borduurde er wel op voort. Het feest bestaat 51 jaar.”