advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Veteranen genieten: ‘Jammer dat ze niet allemaal 95 zijn geworden’

Nog iedere dag denkt veteraan Abdon Lap aan zijn diensttijd. Toen hij twintiger was, werd hij naar Indië gezonden. De nu 95-jarige Vlaardinger was een van de ca. dertig veteranen die aanwezig was in de Rozentuin tijdens de Veteranendag, die overigens ook in Schiedam werd georganiseerd.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

zaterdag 22 juni 2024 16:26

Na een toespraak van veteraan Wout van Dooren kon de rest met elkaar in gesprek aan de hand van foto’s die zij hadden meegenomen. Op foto’s die meneer Lap heeft meegebracht is hij te zien als 20-jarige. “Toen had ik nog een bos haar”, zegt hij. Hij vertelt dat hij met een fijn gevoel terugdenkt aan de diensttijd. “Een broer van mijn moeder was kapitein op de Rotterdamse Lloyd. Ik was soldaat en ben uiteindelijk naar Indië gezonden. Daar heb ik geleerd dat geen dag hetzelfde is.”

Arie van Leerdam (82) is een van de andere aanwezige Vlaardingers. Hij heeft naar eigen zeggen heel de wereld gezien. “Per boot vertrokken wij van Hoek van Holland en zijn we uiteindelijk in de buurt van Australië geëindigd. En als ik nu nog wel eens in bed lig dan zie ik nog wel eens dingen voorbijkomen.” Van Leerdam heeft een wereldkaart in zijn werkkamer hangen waarop aangegeven is waar hij is geweest. “Daar sta ik wel eens naar te kijken. Dat is dan toch indrukwekkend.”

Schiedam

“Leeftijd maakt niet uit”, vertelt veteraan Gerrit-Jan Oechies. “Je zoekt elkaar altijd wel op. Dat gaat automatisch omdat je dezelfde ervaringen hebt.” Adrie de Groot vindt de Veteranendag een blijk van waardering.  “Ik ben heel erg blij dat Schiedam dat organiseert. We delen ook buiten een dag als vandaag om onze ervaringen”, vertelt hij. “Het is altijd een feest om elkaar weer te zien.”

“Ik denk er nog iedere dag aan”, voegt Abdon Lap nog toe aan zijn verhaal. “Het kameraadschap is heel belangrijk. Het is jammer dat ze niet allemaal 95 zijn geworden.”