advertentie

Kijkje nemen in het centrum van de macht: rondleidingen in stadhuis Vlaardingen

Raadslid Stefanie Solleveld vond dat alle Vlaardingers haar werkplek, het stadhuis van Vlaardingen, moesten kunnen bezoeken. Ze diende een voorstel in, dat ruim werd aangenomen. Deze zomer zullen stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen op meerdere dagen rondleidingen verzorgen.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

zondag 23 juni 2024 08:23

“De rondleiding begint buiten bij het standbeeld van Dirk de Derde,” vertelt gemeentemedewerker Ilja de Rijk. Veel Vlaardingers associëren Dirk de Derde met de Slag bij Vlaardingen in 1018. “Hij is niet alleen heel belangrijk geweest voor Vlaardingen, maar voor heel Zuid-Holland.”

De rondleiding gaat verder in de aankomsthal van het stadhuis, gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. “In de tijd van burgemeester Heusdens bleek het stadhuis te klein te zijn en werd er een groot deel aangebouwd.” De Rijk wijst ondertussen naar het plafond. “Hij liet een schildering maken waarin de verbintenis van Vlaardingen en de wereld wordt verbeeld.”

Oudste van West-Europa

Ook mogen de Vlaardingers een kijkje nemen in de historische zaal, waarin vandaag de dag veel huwelijken worden gesloten. “Het is een populaire plek, omdat zowel de binnen- als buitenkant erg fotogeniek is,” zegt De Rijk, terwijl zij wijst op de drempel. Die drempel is de oudste van West-Europa, vertelt De Rijk.

De Rijk hoopt dat Vlaardingers nieuwsgierig genoeg zijn geworden om zich deze zomer voor één van de rondleidingen aan te melden. “Iedere Vlaardinger moet gewoon een keer in zijn of haar leven het stadhuis van binnen hebben gezien!”