advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen
  • dossier pleegmeisje

Ook hoogleraar heeft nog altijd veel vragen over Vlaardings pleegmeisje

Half mei werd een 10-jarige Vlaardingse meisje in zorgwekkende omstandigheden naar het ziekenhuis gebracht. In de weken daarna werd er meer duidelijk over de pleegouders en over de thuissituatie. In Vlaardingen heerst verbazing. Ook Annemiek Harder, hoogleraar Jeugdzorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, snapt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. “De hulp die geboden wordt, moet goed zijn.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

zaterdag 22 juni 2024 17:12

“Het is heel zorgelijk hoe dat met zo’n meisje gaat die uit bescherming al uit huis wordt geplaatst”, zegt Harder. “En dan gaat het nog zo mis”, vervolgt zij. “Bijna de helft van de jongeren die te maken heeft met uithuisplaatsing komt terecht bij de ggz. Maar situaties als dit wil je natuurlijk altijd voorkomen.”

Harder schreef meerdere artikelen over de jeugdzorg in Nederland. Daarin laat ze zich vaak kritisch uit. Ook in het specifieke geval van het Vlaardingse pleegmeisje is er vanuit Harder veel kritiek. Zo geeft Harder aan dat als kinderen bepaalde signalen afgeven, je die altijd serieus moet nemen.

‘Kinderen verzinnen geen verhalen’

“Over het algemeen verzinnen kinderen geen verhalen over dat het thuis misgaat.” Als je dat soort signalen opvangt, kun je een aantal dingen doen, stelt de hoogleraar. “Eerst moet je goed in de gaten houden hoe het met het kind gaat. Dat kun je doen door bijvoorbeeld thuis langs te gaan.”

Annemiek vindt het belangrijk om aan te geven dat als het misgaat, net als met het Vlaardingse pleegmeisje, dat dat dan niet aan puur de pleegzorg ligt. “Het is belangrijk om continu aandacht te hebben voor de hulp die geboden wordt, en ervoor te zorgen dat deze goed is.”