advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Vissersverleden zichtbaar dankzij muurschildering in Vlaardings verdomhoekje

Een vrij sfeerloos tunneltje in het centrum van Vlaardingen is flink ‘opgepept’, zoals de gemeente Vlaardingen het typeert. Dankzij een door Loes Henger gemaakte muurschildering is de doorgang richting de Kuipershof voorzien van een stuk historie. De schildering verwijst naar het visserijverleden van Vlaardingen.

Vissersverleden zichtbaar dankzij muurschildering in Vlaardings verdomhoekje
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

zaterdag 22 juni 2024 17:25

Het ontwerp van de schildering is bepaald door de gemeente Vlaardingen. de gemeente laat in een reactie weten dat de VvE (Vereniging van Eigenaars) leidend is geweest in het bepalen van het ontwerp. Henger deed de uitvoering en vertelt dat er gekozen is voor een sobere 17e eeuwse sfeer. “Er is bewust gekozen voor niet teveel poespas”, vertelt Henger, die het een uitdagende klus vond. “De muur zuigt zoveel verf op dat er op sommige gedeelten wel negen lagen opzitten.”

Henger maakte eerder muurschilderingen in Vlaardingen. Zo maakte ze onder meer de beeltenis van Dirk de Derde aan de Van Riebeeckstraat én de schildering over de legende van de kattenbeker aan de Vetteoordskade.

Gedicht

Aan de ene kant van de tunnel is de schildering te zien, waarbij ook de elektriciteitskastjes zijn meegenomen en nu ogen als oude houtkleurige kasten. Aan de andere kant van de tunnel is het gedicht ‘De Kuiper’ te lezen uit 1924.

De muurschildering is gefinancierd door de gemeente Vlaardingen die met kunstwerken de openbare ruimte aantrekkelijker wil maken. Deze week werden ook al schilderingen aan de Arij Koplaan in de Westwijk voltooid. In het centrum worden komende periode ook schilderingen aan de Smalle Havenstraat en Zomerstraat gerealiseerd, laat de gemeente weten.

1719069610556