advertentie

Vlaardings tennistalent Joy de Zeeuw (18) naar Wimbledon: ‘past goed bij mijn spel’

De Vlaardingse Joy de Zeeuw (18) is hard op weg om een internationale tennistopper te worden. De Zeeuw speelde dit seizoen al op de jeugdtoernooien van de Australian Open en Roland Garros. In juli doet ze mee aan de juniorversie van het befaamde Wimbledon in Engeland.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

zondag 23 juni 2024 12:46

“Het zijn dromen die aan het uitkomen zijn op dit moment”, vertelt De Zeeuw. We spreken haar tijdens een training op de tennisbaan van Victoria in Rotterdam-Kralingen. “Het gaat heel goed eigenlijk”, zegt De Zeeuw als ze terugdenkt aan haar succesvolle seizoen tot nu toe.

In Australië behaalde ze de tweede ronde van het toernooi. Bij Roland Garros in Parijs kwam ze zelfs tot de derde ronde. Naast het enkelspel, was De Zeeuw op beide toernooien ook actief in het dubbelspel. Samen met haar Italiaanse partner Noemi Basiletti bereikte ze in Parijs de kwartfinale.

De Zeeuw realiseert zich dat haar carrière in een stroomversnelling zit. Sinds twee jaar doet ze mee aan grotere toernooien over de hele wereld. “De eerste toernooien wist ik niet wat ik moest verwachten. Maar het is vooral raar omdat iedereen vanuit de hele wereld naar die toernooien komt. En ze hebben allemaal hetzelfde doel: ze willen die toernooien winnen.”

Andere culturen

Het Vlaardingse tennistalent geniet niet alleen van het spel, maar ook van de wereld buiten het tennis. “Je komt op andere plekken en ziet andere culturen. Heel cool om mee te maken dat je van alles van de hele wereld ziet.”

De tennisster komt over alsof het succes haar een beetje overkomt. Ze speelt tennis vanaf haar derde, maar pas de laatste jaren is de knop omgezet. “Ik deed het voor het plezier. Ik had niet echt de mentaliteit om naar het profcircuit te gaan, vertelt De Zeeuw. Over die mentaliteitsverandering en de gang naar de top: “Het was nooit direct mijn bedoeling, maar ik ben er wel steeds meer in gaan groeien.”

‘Past goed bij mijn spel’

Wimbledon is het summum van het tennis, vindt De Zeeuw. Meedoen aan het jeugdtoernooi in Engeland vindt ze bijzonder. En ze ziet kansen. “Ik heb nog nooit op gras gespeeld. Maar het past wel goed bij mijn spel. Ik heb wel een aanvallend spel en een goede service.”