advertentie

Schiedams bekendste judoka Peter Lagerwaard krijgt eremedaille

Een zichtbaar verraste Peter Lagerwaard nam op dinsdagmiddag 25 juni een bijzondere medaille in ontvangst van de Schiedamse wethouder Sport, Antoinette Laan. Deze medaille kreeg de judoka vanwege zijn bijzondere sportprestaties en wordt toegevoegd aan de erecirkel in het Stadskantoor.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 25 juni 2024 16:26

“Ik had niks door tot we in de parkeergarage waren,” vertelt Peter Lagerwaard geëmotioneerd. “Ik ben heel trots op mijn vader,” zegt zijn zoon Patrick. Ook Peters vrouw Corry is trots: “Hij heeft al veel medailles mogen winnen, maar dit is toch wel een bijzondere.”

Lagerwaard maakte acht jaar deel uit van de Nederlandse selectie, met als hoogtepunt in zijn carrière het driemaal verslaan van Olympisch kampioen Angelo Parisi. In 1972 opende hij een sportschool aan de Lange Haven, waar hij judolessen gaf. “Veel Schiedammers hebben les van mijn vader gehad en zijn met hem opgegroeid,” vertelt Patrick. Ook was hij twee jaar trainer van de juniorenploeg van Zuid-Holland, zat hij in de hogere band examencommissie, werd hij derde van de wereld bij de veteranen en heeft hij de meestertitel.

De judoka was daarmee een van de grondleggers van het Schiedamse judo. “Ik vind het te gek dat er zoveel mensen voor dit bijzondere moment naar het stadskantoor zijn gekomen. Sommige mensen heb ik al in geen veertig jaar gezien, fantastisch.”