advertentie

Koning en koningin spreken in Vlaardingen met Palestijnen en Joden

Hoog bezoek in Vlaardingen. Dinsdagmiddag 25 juni brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een verrassingsbezoek aan Vlaardingen. Op het Stadhuis ging het koninklijk paar in gesprek met Palestijnse Vlaardingers. In het Stadsarchief spraken ze met een groep Joodse Vlaardingers.

Het koninklijk paar in gesprek met Palestijnse Vlaardingers in het Stadhuis
Het koninklijk paar in gesprek met Palestijnse Vlaardingers in het Stadhuis | Foto: X-account Bert Wijbenga
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 25 juni 2024 17:11

In de Koffiekamer van het Stadhuis werd gesproken door het koninklijk paar, de burgemeester en twaalf Palestijnse Vlaardingers. Later vertrokken ze voor een gesprek met Joodse Vlaardingers naar Vlaardinger-Ambacht. Voorafgaand aan het gesprek liep het koninklijk paar over het Freddy Walvischpad. Het pad is vernoemd naar een joods jongetje dat in de Tweede Wereldoorlog onderdak vond in Vlaardingen. Uiteindelijk overleed hij op driejarige leeftijd in Sobibór.

Grootste Palestijnse gemeenschap

In de gesprekken ging het over de verschillende kijken van de twee gemeenschappen op het conflict in Gaza. Ook ging het over de gevoelens die er spelen omtrent Israël. De koning en de koningin hebben Vlaardingen uitgekozen omdat het de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland heeft, bestaande uit ongeveer vierduizend mensen.

De komst van Willem-Alexander en Máxima was strikt geheim. In ieder geval de Palestijnen wisten pas dat ze met het koninklijk paar in gesprek gingen toen de twee de ruimte binnenstapten. Ook heel weinig medewerkers van de gemeente wisten van de komst af.

GQ8OyggXMAAoVXL.jpg
Het koninklijk paar in gesprek met Joodse Vlaardingers in het Stadsarchief. Foto: X-account Bert Wijbenga