advertentie
  • Vlaardingen
  • vervoer

Eerste schets Vlaardingse keersluis: ‘Eind 2025 eerste schop in de grond’

In de Buitenhaven in Vlaardingen komt een keersluis van 1,20 meter hoog boven de kades te liggen. Dat maakt de gemeente bekend tijdens een bijeenkomst voor bewoners en  bedrijven in het gebied. De bijeenkomst werd positief ontvangen, maar er heerst wel teleurstelling dat de oplossing langer op zich laat wachten. “We zijn weer terug bij schetsen.”

beeld: Walhout Civil
beeld: Walhout Civil
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 27 juni 2024 11:56

De keersluis moet ervoor zorgen dat de West- en Oosthavenkade niet onderlopen bij een hoogwatersituatie. In eerste instantie was het plan om de hele Buitenhaven en Koningin Wilhelminahaven te omringen met een kademuur van 1,20 meter hoog. Na technisch onderzoek blijkt echter dat de kade daar op bepaalde plekken niet sterk genoeg voor is.

Volgens Guido de Jong, ondernemer en betrokken bij Stichting KWartiermakers, gaat de eerste schop pas eind 2025 de grond in. Een teleurstelling, want het gebied snakt naar droge voeten. “Doe het. Maakt niet uit hoe, maar los het op”, laat De Jong weten. Ondernemers moeten de zandzakken en vloedplanken dus nog even bij de hand houden, om het water buiten te houden.

De ondernemers in het gebied vragen zich af hoe de gemeente er niet eerder achter kon komen dat de kademuur technisch niet haalbaar was. “Er hebben al zoveel onderzoeksbureaus naar gekeken, hoe hebben ze dat niet eerder kunnen weten?”, vraagt De Jong zich af.

Nu de realisatie pas eind 2025 van start zal gaan, zijn ondernemers bang dat het project weer vertraging zal oplopen.

Stadsstrand

In de Koningin Wilhelminahaven wordt een deel van de haven drooggelegd. De gemeente onderzoek technisch en financieel of hier een ondergrondse parkeergarage mogelijk zou zijn. Het Stadsstrand is op zoek naar een nieuwe locatie en de gemeente ziet het dak van deze parkeergarage als mogelijke optie.

Stichting KWartiermakers wordt hier volgens De Jong niet al te warm van. “Wij vinden dat het langs de rivieroever moet komen. Daar hebben wij al geschikte plekken in gedachte. We vinden dat je vanaf het Stadsstrand naar de boten moet kunnen kijken.”

In september worden een verder ontwikkelde versie van de nieuwe hoogwaterplannen gepresenteerd.