advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Nieuwe haring is binnen: een belangrijk nostalgisch toneelstukje

De Balder die de haven binnenvaart, dames in klederdracht en de burgemeester in een ouderwetse sjees. Vol historisch besef is de nieuwe haring binnengekomen in Vlaardingen. Een toneelstukje, want Vlaardingen vist al tientallen jaren geen haring meer en de Hollandse Nieuwe ligt al een week in de schappen. Maar het is wel een belangrijk toneelstukje.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 28 juni 2024 17:02

De Balder voer via de Visbank naar de Stadskraan, gevolgd door de burgemeester in de sjees, in een koets achter een Fries paard. Het eerste tonnetje wordt aan wal gebracht en gekeurd door de keurmeester. Uiteindelijk mag burgemeester Bert Wijbenga de haring proeven. “Goedgekeurd!”, roept hij enthousiast. Het eerste tonnetje wordt uiteindelijk afgeleverd bij de Groene Luiken.

“We proberen de geschiedenis op zijn tijd weer leven in te blazen”, aldus Martin Thurmer, vrijwilliger bij Zeilloger VL.92 Balder. “Ik zou het missen als het niet doorging, want je moet trots zijn op je stad. Het is een stukje geschiedenis, een stukje nostalgie.”

Vooral mensen die het vissersverleden zelf hebben meegemaakt zijn eropaf gekomen en genieten met volle teugen van het Shantykoor en de haring. “Ik heb de Vlaggetjesdag nog meegemaakt”, laat iemand weten. Een andere vrouw komt ieder jaar met haar twee vriendinnen kijken. “Het is heel leuk om dat schip aan te zien komen.”

En de haring? “Puur. Zonder uitjes.”