advertentie
  • sport en bewegen
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Maar één seizoen gevoetbald en toch geschiedenis geschreven

Met witte petjes, een leren bal en gebreide truien zijn deze elf mannen klaar voor het eerste Vlaardingse voetbalseizoen. Hjalmar Teunissen, medewerker van het Vlaardingse Stadsarchief, doet twee jaar geleden een ontdekking en vindt de oudste sportfoto van Vlaardingen. Een foto van een team wat maar één seizoen heeft gespeeld.

Maar één seizoen gevoetbald en toch geschiedenis geschreven
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

zondag 30 juni 2024 10:34

Het is de oudst bekende sportfoto van Maassluis en Vlaardingen, gemaakt van het elftal van de eerste voetbalclub van deze twee steden: de Maassluische Vlaardingsche Voetbal Vereeniging Amicitia, oftewel MV VV Amicitia. Teunissen ontdekte het beeld toen hij nietsvermoedend door een fotoalbum bladerde uit het archief van de familie Wagenaar Hummelinck.

Op de foto is een elftal jongens te zien die strak in de camera kijkt. “Drie van hen hebben scheenbeschermers, ze dragen schoenen zonder noppen en vooraan ligt een leren voetbal,” aldus Teunissen. Op de achtergrond hangt een poster van een bos, wat volgens Teunissen betekent dat de foto door een professionele fotograaf is gemaakt.

Ms Vld voetbalcub Amicitia oudste voetbalclub

10-1 verloren

De club had een moeilijke start. De eerste officiële wedstrijd tegen het tweede elftal van Rapiditas uit Rotterdam eindigde in een zware nederlaag van 10-1, waarbij Amicitia pas in de tweede helft een doelpunt scoorde. Teunissen vertelt dat het team vaak met een man minder speelde. Ook de slechte veldcondities, te korte doelpalen en de afwezigheid van hoekpalen maakten het spel lastig.

Toch geeft het team niet op, want op 31 december 1893 verslaan de Vlaardingers, Hermes Schiedam met 3-1. In de maanden daarna behaalde Amicitia nog één succes, een 2-1 overwinning tegen het Delftse Concordia.

Succes van korte duur 

Na één seizoen hield de ploeg op te bestaan en werd in 1894 ontbonden. De precieze reden hiervoor is onbekend, al bleek uit verslagen dat het moeilijk was om genoeg spelers te vinden. Wat rest, zijn de voetbalverslagen van de eerste voetbalclub van Vlaardingen en Maassluis. En een historische foto: de eerste sportfoto van Vlaardingen.