advertentie
  • Vlaardingen
  • kunst en cultuur

Prehistorische Vlaardingse kattenbotten maken deel uit van Europees onderzoek

Het zijn niet de eerste botjes die ze gezien heeft en het zullen zeker niet de laatste zijn. Voor een Europees onderzoek onderzoekt de archeoloog Vlaardingse prehistorische kattenbotten. Deze zijn in 1959 opgegraven aan de Arij Koplaan in Vlaardingen-West.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

maandag 01 juli 2024 16:53

Kinie Esser is archeoloog, gespecialiseerd in hoe de mens de ontwikkeling van dieren beïnvloedt. “We willen kijken welke kattenondersoort het is,” vertelt de archeoloog. “Het gaat over de wilde kat, maar er zijn meerdere ondersoorten. De soorten die in het westen, in Egypte of in Afrika leefden, verschillen heel erg van elkaar.” Eigenlijk moet uit het onderzoek blijken uit welke zogenoemde ondersoort de huiskat zoals we die nu kennen, is ontstaan en waar die vandaan komt.

De archeoloog is al in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht geweest en heeft dus al een hoop botjes gezien. In de tussentijd is ze niet alleen meer te weten gekomen over de ontwikkeling van het dier, maar ook waar de dieren zich bevonden. Een van de locaties waar de katten leefden was namelijk op schepen. Katten werden ingezet als ongediertebestrijding.

Nieuwe vaarroutes

Esser legt uit dat door de katten die meevoeren beter te onderzoeken, je ook meer te weten kunt komen over de vaarroutes. “Dat kun je doen aan de hand van bijvoorbeeld DNA, dan kun je zien dat er bepaalde contacten of vaarroutes zijn geweest waarvan je het nog niet wist.”

Voorlopig is de archeoloog nog niet klaar. Als ze de verschillende depots in het land heeft bezocht, gaan de botten naar Brussel. Daar worden ze verder onderzocht, waar nodig monsters genomen en worden de resultaten gedeeld met Italië. Daar is het onderzoek begonnen. Daarna komen de botten vanuit Brussel weer terug naar Vlaardingen.