advertentie
  • Vlaardingen
  • natuur

Is de oplossing voor blauwalg in de Krabbeplas gevonden?

In de zomer afkoelen in het verfrissende water van de Krabbeplas in Vlaardingen is vaak niet mogelijk vanwege blauwalg. Daar komt hopelijk verandering in, zegt het Hoogheemraadschap Delfland. In 2030 komt er namelijk een waterharmonica, die ervoor moet zorgen dat er minder kans is op blauwalg. Ook moet het de lage waterstanden in de zomer kunnen opvangen.

 

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 03 juli 2024 14:12

De waterharmonica stond al eerder op de planning, maar het project liep vertraging op. De waterharmonica moet komen in het groene gebied tussen de Maassluissedijk en het spoor. Projectleider Werner Krijger van Hoogheemraadschap Delfland legt uit hoe de waterharmonica werkt. “Een waterharmonica is een moeraszone dat water enkele dagen vasthoudt,” legt Werner uit. “Het water dat uit de zuivering komt krijgt zo zijn natuurlijke vorm weer terug. Dan is het geschikt om de polder in te laten stromen en als zwemwater te gebruiken.” Volgens Werner komt dat bijvoorbeeld de Krabbeplas alleen maar ten goede.

Blauwalg

Op dit moment geldt er een negatief zwemadvies voor de plas in verband met blauwalg. De bacterie is een veelvoorkomend probleem in voornamelijk stilstaand water en zorgt voor irritaties aan je ogen of huid. Je kunt er ook hoofdpijn en maag- en darmklachten van krijgen. “Dat lossen we op door juist doorstroming te creëren. Daardoor krijgt blauwalg minder kans.”

Niet alleen de waterkwaliteit gaat erop vooruit, maar de waterharmonica moet ook gelden als een soort buffer. Tijdens droge zomers kan het water vanuit deze installatie worden doorgevoerd naar plekken die dreigen droog te vallen. “We krijgen steeds vaker droge zomers en een gebied zoals dit, naast de Maassluissedijk, heeft gewoon water nodig. De laatste jaren zie je dat de rietputten heel erg aan het verdrogen zijn. En met deze waterharmonica kunnen we het gebied nat houden.”

Bomenkap

De nieuwe waterzuiveringsinstallatie komt iets verderop, waar op dit moment de Oekraïnewijk Mrija ligt. De huidige zuivering heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Voor de komst van een nieuw stuk rietmoeras van de waterharmonica moeten er bomen worden gekapt. Dit is tot groot ongenoegen van omwonenden Vlaardingers.

“Die bomen zijn grotendeels al aan het eind van hun levensduur. Door het rietmoeras uit te breiden en gedeeltelijk om te vormen naar een gemengd loofbos gaat de natuurwaarde in het gebied omhoog.” Daarbij geeft Werner ook aan de bewoners zoveel mogelijk tegemoet te komen door een deel van de bomen te behouden of te herplanten.