advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • kunst en cultuur

Kunst uit Rijnmond heeft eigen kenmerk: ‘Jules Deelder komt niet uit Amsterdam’

Humor, ironie en nuchterheid. Dat kenmerkt de nieuwe tentoonstelling Rijnmondiaal in het Museum Vlaardingen, volgens curatoren Hans Rikken en Cees Eykelenboom. Ook de kunst van Schiedammers en Vlaardingers is te bewonderen in het museum.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

zaterdag 06 juli 2024 10:00

Kunst uit het Rijnmondgebied heeft volgens Rikken en Eykelenboom een eigen kenmerk. Dit komt voort uit de humor en ironie, gemixt met nuchterheid. “Je voelt aan, een Jules Deelder komt niet uit Amsterdam”, zegt Eykelenboom.

Kunst van frikandel

De Schiedamse Anne Visser is één van de kunstenaars. “Het is een grondstof die gemaakt wordt van cellulose uit thee”, legt Eykelenboom uit. Hij wijst naar een bak waar oranje gekleurd sap in drijft. “Het wordt voornamelijk gebruikt in de voedingsindustrie. In frikandellen bijvoorbeeld.” De mannen leggen uit dat door gassen uiteindelijk de gehele bak vol moet komen te zitten met het oranje sap.

De twee mannen stappen de lift in naar de tweede verdieping van het museum. In een donkere ruimte hangen schilderijen aan de muur en ligt er in het midden een gouden kunstwerk, waar schoenen aan vast zitten. Eén van de schilderijen is van de Vlaardingse Jan Prins. Hij heeft veel aanzichten van de stad geschilderd. “Bijvoorbeeld van het museum, van de pakhuisjes die weg zijn. Allerlei gebieden die belangrijk zijn in Vlaardingen”, legt Eykelenboom uit.

Op het schilderij is de Vlaardingse KW-haven te zien met op de achtergrond Rotterdam. “Wij hebben dit schilderij gekozen omdat het in zulke prachtige grijstinten is opgebouwd. Het is figuratief, maar eigenlijk als je er een stukje uit haalt, is het bijna abstract”, vertelt Rikken gepassioneerd.

In de gehele tentoonstelling zijn werken van achttien kunstenaars te bewonderen. De tentoonstelling is nog tot 3 november te bezoeken.